30.12.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikypondělí 30.12.2013

40. výročí úmrtí Konstantina Andrejeviče Veršinina, ruského důstojníka, 1957-69 velitel letectva.
50. výročí cvičného vypuštění balistické rakety R-14; základna Kapustin Jar, dostup 675 km.
60. výročí narození Daniela Thomase Barryho, amerického inženýra a astronauta, v týmu od 1992.
70. výročí zkušebního odpálení balistické rakety A-4 (V-2) číslo V-091 ze základna Peenemünde.

******

Ruská části posádky Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin) dokončí údržbu skafandrů a použitého zařízení po výstupu do kosmu, zkontroluje systém revitalizace atmosféry a ventilační systém v servisním modulu a zajistí technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek. Posádka bude obsluhovat a kontrolovat průběh experimentů a bude připravovat aparaturu pro experimenty. Tjurin absolvuje opakovací školení první pomoci. Americká část posádky (Hopkins, Mastracchio, Wakata) se bude zabývat lékařskými experimenty, bude obsluhovat amatérskou vysílačku a zkontroluje tísňové komunikační prostředky. Kosmonauti budou kontrolovat průběh vědeckých experimentů a Wakata s Mastracchiem se účastní opakovacího školení první pomoci.

*

Kanadský astronaut Chris Hadfield, který nedávno velel posádce Mezinárodní kosmické stanice, na webových stránkách CBC (Canadian Broadcasting Corporation) požaduje spolupráci s Čínou v oblasti výzkumu kosmu. Čína je v současnosti vyřazena ze spolupráce na mezinárodních projektech pro odmítavý postoj USA. Hadfield dále uvedl, že Čína je v kosmonautice nyní ve fázi, jíž prošly USA před 50 lety, a její "nadšení" je třeba využít k dalšímu pokroku.

*

Mezinárodní astronomická unie schválila pojmenování impaktního kráteru na Merkuru podle Johna Lennona, člena legendární hudební skupiny Beatles. Lennon je jedním z desíti nově pojmenovaných kráterů na Merkuru, které zdokumentovala při průletu v lednu 2008 sonda MESSENGER. Podle přijaté konvence jsou objekty na Merkuru pojmenovávány po zemřelých umělcích, hudebnících, malířích a spisovatelích, kteří jsou uznáváni jako historicky významné osobnosti.

*

Ředitel Roskosmosu Oleg Ostapenko a jeho zástupce Igor Komarov byli jmenováni do komise pro řízení ruského raketo-kosmického sektoru. Bývalý ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin byl z komise odvolán. Hlavním úkolem komise je vypracovat plán na reorganizaci systému řízení tohoto segmentu.

*

Čínská pošta vydává k 1. lednu 2014 sérii pamětních poštovních známek věnovaných úspěšnému přistání sondy Chang'e-3 na Měsíci. Na dvou známkách v hodnotě 2,7 yuanu (0,4 USD) jsou samostatně vyobrazeny přistávací modul sondy a rover Yutu.

*

Americká kosmická agentura NASA předvede veřejnosti 3. ledna v budově Astrotech Space Operations v Titusville na Floridě spojovou družici TDRS-L (Tracking and Data Relay Satellite). Družice TDRS-L by měla být vypuštěna 23. ledna nosnou raketou Atlas z Cape Canaveral a jejím úkolem je zajistit spojové a sledovací služby ze stacionární dráhy.

******
Od 1.1.2014 jen na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | pondělí 30.12.2013 20:29 | karma článku: 7,15 | přečteno: 161x