Jan Sedláček

27.12.: události v kosmonautice

27. 12. 2013 19:56:45
Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikypátek 27.12.2013

40. výročí vypuštění vojenské družice Kosmos 626 pro dohled nad provozem v oceánech; kosmodrom Bajkonur.
40. výročí zkušebního odpálení balistické rakety MR-UR-100 z rampy 173 na Bajkonuru; dostup asi 1000 km.

******

Hlavním programem ruské části posádky Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin) je plánovaný výstup Kotova a Rjazanského do kosmického prostoru, během kterého bude na vnější plášť stanice nainstalován soubor aparatur. Tjurin dále zabezpečí technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek a systému pro revitalizaci atmosféry. Americká část posádky (Hopkins, Mastracchio, Wakata) bude spolupracovat při ruském výstupu ze stanice, provede údržbu systému dodávky pitné vody a bude se věnovat kontrole a obsluze probíhajících experimentů. Wakata zajistí technickou údržbu systémů v japonském laboratorním modulu. Kosmonauti rovněž absolvují dvouhodinové cvičení na cvičebních strojích.

*

Družice Ekspress-AM5 se 27. prosince ve 20:12 UT úspěšně oddělila na plánované přechodové dráze od urychlovacího bloku Briz-M. Družice byla vynesena na dráhu při posledním letošním vzletu ruské nosné rakety (27.12. v 10:49:56 UT). Do pracovní polohy na geostacionární dráze se družice přesune pomocí vlastního pohonného systému.

*

Z ukrajinského přístavu Okjabrskij vyplula námořní loď, která veze do amerického přístavu v Long Beach nosnou raketu Zenit-2SL pro první start ze základny Sea Launch v příštím roce. Raketa je určena pro telekomunikační družici Eutelsat-38, jejíž vypuštění je naplánováno na duben 2014.

*

Ruští kosmonauti Rjazanskij a Kotov zahájili ve 13:00 UT výstup do volného vesmíru; k výstupu použili přechodovou komoru na modulu Pirs. Kosmonauti, kteří pracují ve skafandrech typu Orlan-MK, instalují na modul Zvezda plošinu Jakor, namontují kameru pro snímkování ve vysokém rozlišení, demontují experiment Vsplesk, nastaví aparaturu pro experiment Sejsmoprognoz a zabezpečí další operace. Předpokládaná doba výstupu je 7 hodin.

*

Státní komise, která bude zítra (28.12.) zasedat na kosmodromu Pleseck, rozhodne o termínu startu prvního letu nosné rakety lehké třídy Sojuz-2.1v. Komisi bude předsedat ředitel Roskosmosu Oleg Ostapenko. Start rakety byl 25. prosince odložen několik minut před plánovaným okamžikem startu.

*

Agentura NASA oznámila, že nově opravený systém chlazení amerického segmentu Mezinárodní kosmické stanice je plně funkční a posádka ISS postupně spouští vědecké aparatury závislé na chodu systému. Podle provedených testů byla oprava úspěšná a kromě obnovení běžného chodu stanice se tím otevřela cesta pro start nákladní lodi Cygnus.

*

Ředitel čínského navigačního úřadu Ran Chengqi řekl, že satelitní navigační systém přinese nesčetné ekonomické, sociální a vojenské výhody pro uživatele, a to nejen v Číně, ale i v okolních zemích. Čínský systém nyní zahrnující 16 družic je plně funkční v asijsko-pacifické oblasti, do roku 2020 by to mělo být 30 družic a plně funkční by měl být po celém světě.

******
Od 1.1.2014 jen na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | karma: 8.07 | přečteno: 185 ×
Poslední články autora