26.12.: události v kosmonautice

26. 12. 2013 20:04:44
Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikyčtvrtek 26.12.2013

40. výročí vypuštění francouzské družice Oreol 2 ruskou raketou Kosmos 3 z kosmodromu Pleseck.
40. výročí zkušebního odpálení balistické rakety R-36M z rampy 101 základny Bajkonur; dostup asi 1000 km.
60. výročí narození Valerije Jurijeviče Šarova, ruského novináře, v 1990-92 prošel kosmonautickým výcvikem.

******

Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin) pokračuje v přípravě na plánovaný výstup do kosmického prostoru, nainstaluje kabeláž pro zahájení experimentů Napor-mini RSA a Sejsmoprognoz a zajistí kontrolu a obsluhu probíhajících vědeckých experimentů. Kosmonauti dále zabezpečí technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek a výpočetní techniky. Americká část posádky (Hopkins, Mastracchio, Wakata) má naplánovánu povýstupovou údržbu skafandrů a pohovor s řídicím střediskem k proběhlému výstupu, zkontroluje kvalitu čištění odpadní vody a projde lékařskou kontrolou. Kosmonauti dále budou obsluhovat probíhající experimenty a Wakata provede údržbu hygienických zařízení.

*

V časných ranních hodinách zasedala na kosmodromu Bajkonur Státní komise, která posoudila průběh prací při přípravě startu družice Ekspress-AM5 a schválila plnění nosné rakety Proton-M komponenty paliva a její vypuštění. Ze startovní rampy 81 na kosmodromu Bajkonur odstartovala nosná raketa Proton-M, která na základní dráhu vynesla telekomunikační družici Ekspress-AM5. Základní dráhy bylo dosaženo 9 minut po start a družice se od urychlovacího bloku oddělí po dosažení přechodové dráhy (předpokládáno je ve 20:12 UT).

*

Japonská kosmická agentura JAXA plánuje vyzkoušet do roku 2020 novou nosnou raketu, prozatímně označenou jako H-III, která bude nástupcem nyní používané H-2A. Nová raketa bude v prvním stupni vybavena dvěma kapalinovými motory a nebude při prvním vzletu využívat posilovací motory na pevné palivo. Hlavní dodavatel rakety by měl být určen v březnu příštího roku.

*

Čínské řídicí středisko v Pekingu oznámilo, že měsíční rover Yutu se uložil ke čtrnáctidennímu spánku během měsíční noci. Během noci bude Yutu vyhříván radioizotopovým zdrojem. Během měsíční noci budou čínští specialisté analyzovat údaje, které zatím sonda Chang'e-3 a rover Yutu odeslali z Měsíce.

*

Írán oficiálně oznámil, že v průběhu tří až čtyř let hodlá vyrobit bezpečnou kabinu, v níž může uskutečnit pilotovaný suborbitální kosmický let. Vedoucí íránského výzkumného kosmického střediska Mohammad Ebrahimi dále uvedl, že během příštích 12 let může být připravena kabina pro orbitální let íránského kosmonauta. Už dříve bývalý íránský prezident Mahmúd Ahmadínežáh oznámil, že Írán plánuje vyslat své kosmonauty do vesmíru v roce 2024.

*

Indická kosmická agentura (ISRO) požila nové metody při komunikaci se sondou MOM (Mars Orbiter Mission), která je nyní vzdálená asi 65 miliónů km od Země. Výsledky úterního (24.12.) pokusu jsou podle informace ISRO uspokojivé. Kromě indické stanice v Byalalu sleduje sondu americká síť DSN ze svých základen v Kalifornii, Španělsku a Austrálii.

*

Ukrajina zahájila finální fázi přípravy své první spojové družice Lybiď, jejíž vypuštění je naplánováno na 27. dubna 2014, oznámil předseda národní kosmické agentury Jurij Aleksejev. Původně se start družice předpokládal v letošním prosinci, ale technické potíže vedly k odkladu startu. Aleksejev dále uvedl, že družice je již postavena a nyní bude probíhat testování aparatury.

*

Ředitel Roskosmosu Oleg Ostapenko odmítl informace sdělovacích prostředků, že Roskosmos nevyčerpá do konce roku rozpočtové prostředky. Uvedená výše rozpočtového přebytku (30 miliard rublů) neodpovídá skutečnosti a problém je v tom, že financování prací se provádí po dokončených etapách a nikoliv podle kalendářních dat, uvedl Ostapenko.

*

Americká agentura NASA po dohodě s japonskou JAXA určila termín startu společné družice GPM (Global Precipitation Measurement) na čtvrtek 27. února. Družici určenou ke sledování dešťových a sněhových srážek vynese na geocentrickou dráhu japonská nosná raketa H-2A ze základny Tanegashima.

******
Od 1.1.2014 jen na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | čtvrtek 26.12.2013 20:04 | karma článku: 7.67 | přečteno: 181x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 10.90 | Přečteno: 102 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.61 | Přečteno: 508 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 288 | Diskuse
Počet článků 556 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1047
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...