Jan Sedláček

22.12.: události v kosmonautice

22. 12. 2013 19:44:08
Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikyneděle 22.12.2013

40. výročí startu balistické rakety Minuteman 3 (STM-8W) z rampy LF08 na Vandenberg AFB, dostup 1300 km.
70. výročí odpálení balistické rakety A-4 (V-2) č. V-096 Wehrmachtem ze zkušebního prostoru Heidelager.

******

Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin) se věnuje přípravě na výstup do volného vesmíru, zabezpečí technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek a má vyhrazen čas na neveřejných linkách pro rozhovory s rodinou a přáteli. Ve zbylém čase bude posádka odpočívat. Americká část posádky (Hopkins, Mastracchio, Wakata) se bude zabývat přípravou druhé části oprav chladicí smyčky při výstupu do volného vesmíru, zabezpečí údržbu systému recyklace vody a bude obsluhovat probíhající experimenty. Kosmonauti mají také vyhrazen prostor pro rozhovory s rodinou a přáteli. Celá posádka se také účastní pravidelné ranní kontroly stavu stanice a dvouhodinového cvičení na cvičebních strojích.

*

Čínský rover Yutu podle zprávy z pekingského řídicího střediska pracuje po obnovení činnosti správně a popojel od místa přistání už asi 21 metrů. Od obnovení činnosti poslal Yutu prostřednictvím přistávacího modulu kolem 500 informací a podle telemetrie jsou jeho systémy v normálním stavu, uvedlo středisko.

*

Agentura NASA oznámila, že let nákladní kosmické lodi Cygnus byl stanoven na 7. ledna 2014. Nosná raketa Antares odstartuje z Mid-Atlantic Regional Spaceport na Wallops Island v 18:55 UT a připojení k ISS proběhne 10. ledna. Jedná se o první "regulérní" zásobovací let lodi Cygnus s materiálem pro další provoz ISS.

*

Druhá část výstupu amerických astronautů z ISS k opravě chladicího systému byla o jeden den odložena - z 23. na 24. prosinec. Důvodem přesunu termínu je nutnost použít při výstupu jiný skafandr, neboť Mastracchio svůj skafandr v přechodové komoře lehce poškodil. Podle průběhu první části výstupu (kosmonauti dokončili plánované práce dříve než se očekávalo) se experti domnívají, že nebude potřebný třetí výstup do kosmického prostoru k dokončení opravy chladicího systému.

*

Indická kosmická agentura vypustí nosnou raketu GSLV-D5 s telekomunikační družicí GSAT-14 dne 5. ledna 2014 v 16:18 hod. místního času. K nosné raketě byly připojeny čtyři urychlovače a hlavicová část s družicí bude nainstalována 27. prosince. Ve stejný den zasedne tým MRR (Mission Readiness Review), který formálně potvrdí termín startu.

******
Od 1.1.2014 jen na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | karma: 6.90 | přečteno: 176 ×
Poslední články autora