Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Báje, legendy a fantazie o letech ke hvězdám

Nejstaršími doklady svědčícími o touze člověka přiblížit se ke hvězdám jsou báje a pověsti. Po celém světě nacházíme vyprávění o letu k nebesům a řada legend se také zabývá "meziplanetárními lety".

Jedna ze starých mongolských pověstí vypráví o tom, že Mongolové byli uneseni do vesmíru a tam postavili několik souhvězdí. Ostatně unosy lidí Vesmířany jsou dodnes tématem, s nímž se pravidelně setkáváme při líčení setkání s UFO.
Další starověké legendy hovoří o hvězdném původu lidí - podle čínské pověsti přišli Číňané na Zemi z Měsíce - a o stycích s obyvateli cizích hvězd. Pro příklad uveďme pověst z Karolin, která vypráví o Oulefatovi, synu jednoho z nebešťanů, který se vrátil zpět do otcovského domu tím způsobem, že pod sebou zapálil oheň a dal se vystupujícím kouřem unášet k nebesům. Další, tentokrát jihoamerické mýty z předincké doby, se zmiňují o tom, že hvězdy jsou obydleny bohy a ti, kteří žijí v souhvězdí Plejád, sestoupili na Zemi. A Diogenes z Laerty ve 3. století před n.l. vypravoval, že řecký filozof Herakleitos z Efezu (asi 540 - 480 př.n.l.) znal měsíčního obyvatele. Jakým způsobem se obyvatel Měsíce na Zemi dostal se ale v díle "Legenda o sestupu Měsíčňana na Zem" nedozvíme. O tom, že na Měsíci je život byl přesvědčen i řecký filozof Anaxagorás (asi 500 - 428 př.n.l.), který zastával názor, že "všude ve vesmíru jsou rozeseta semena všeho bytí, z nichž vzniká život".
Starověké báje také řeší kosmologické otázky. Obyvatelé Velikonočního ostrova vyprávěli, že soulad v oběhu planet regulují obyvatelé Jupitera a kmen Dagonů žijící v africkém Mali pokládá vesmír za nekonečný a za nejdůležitější objekt v něm považují planetu To Polo u Síria. Planeta To Polo je obydlená a kolem Síria obíhá současně s další planetou.
Ale vraťme se k "cestování" do nebeských výšin. Jedna perská pověst hovoří o princi, který vykonal cestu ze Země na Slunce a zpět na dřevěném koni. Jiný dopravní prostředek podle Diodora Sicilského, řeckého dějepisce doby Augustovy, použil skythský mág Abaris. Ten cestoval k nebesům na zlatém šípu. Ostatně podle řecké mytologie to neměl daleko, protože podle nich jsou nebeská tělesa tak blízko Země, že jich lze dosáhnout již s pomocí letícího ptactva. S tím souvisí také jedna s legend spjatých se jménem řeckého vojevůdce Alexandra Makedonského. Legenda vypráví, že se válečník pokusil navštívit nebese a proto do vozu zapřáhl několik hladových gryfů, které nutil k letu vnadidlem zavěšeným nad jejich hlavami. Alexandr při letu potkal ptáka s lidskou tváří, který mu řekl, že lety k nebesům jsou zakázány a Alexandr se tedy vrátil na zem a přistál nedaleko od místa odkud vzlétl. Podobný dopravní prostředek použil perský epický básník Abdú'l-Kásim Mansúr Firdáusí (asi 935 - po 1020), který ve své poémě "Šachname" z konce 10. století popisuje let šacha Kej-Kuse. Kej-Kus svůj let uskutečnil na trůnu, do kterého byli zapřaženi čtyři orli a nad jejich hlavami byly zavěšeny kusy masa. Hlavním cílem šacha bylo vybojovat nebe, Měsíc a Slunce a připojit je ke své říši. A ještě počátkem 17. století se setkáváme s popisem cesty, tentokrát na Měsíc, uskutečněnou pomocí hejna divokých labutí přivázaných k sedačce. Jedná se o dílo anglického biskupa Francise Godwina de Llandaffa (1562 - 1633) nazvanou "Muž na Měsíci, aneb rozprava o cestě, kterou vykonal na Měsíc Dominigo Gonzales, rychlý posel". Gonzales dosáhl Měsíce po dvanáctidenním letu. Zde je nutná malá vsuvka: Autor, ač duchovní, se plně staví za heliocentrický světový systém, a to v době, kdy popírání toho, že Země je středem vesmíru, bylo považováno za kacířství!
Jedna z nejstarších památek dokladující touho člověka po letu k nebesům pochází z knihovny babylónského krále sargonovské dynastie Aššurbanipala (668 - 626 př.n.l.) z Ninive. Na hliněných tabulkách je zapsán klínovým písmem "Epos o Gilgamešovi". Epos obsahuje rovněž část popisující let krále Etana na vykrmeném orlu. Král se nejdříve vydal do království boha Anu - země se odtud jevila jako pahorek a moře jako malý rybník. Potom Etana vyletěl výš, kde žila bohyně Ištar; odtud byla země jako bochník a moře jako ošatka. V další části hrdina umírá a básník se táže, zda nebyl zasažen jedovatým dechem souhvězdí Býka.
Ve starých legendách se pro lety do nebes využívaly také "modernější" metody. Podle Platóna (427 - 347 př.n.l.) odlétli Atlanťané z potápějícího se ostrova na jiné planety pomocí létajících strojů. S mytologickými létajícími stroji - vimany (विमान) - se setkáváme v Indii. V Kailásanátově chrámu v Eloře je na nástěných malbách zobrazena válečná operace, při které válčící strany používají létající stroje. Podrobnější popis vimanu nalezneme ve spise indického jogína Maharše Bháradvaje "Vimanika Šastra" ("Věda o létání"). Autor (podle některých zdrojů není autorem staroindický mudrc, ale text byl sepsán jako "překlad ze sanskrtu" ve 20. století) v jedné části létající stroj, sestávající z 31 prvku, a popisuje 16 základních materiálů nutných pro jeho dobrou funkci. Létající vozy nacházíme také ve staroindickém eposu "Rámájana", jehož autorství je připisováno básníku Válmíkimu. V eposu se píše: "...Ráma se posadil do létajícího vozu a připravil se na cestu... Vůz se pohyboval vlastní silou, vzlétl pak s hrozivým burácením na oblohu a zanechal za sebou ohnivou stopu..."
Létající vůz posloužil rovněž Astolfovi k cestě na Měsíc. Píše o tom italský renesanční básník Ludovico Ariosto (1474 - 1533) v rytířském eposu "Orlando furioso" ("Zuřivý Roland"). Astolfo se vydává na cestu k Měsíci ve voze biblického proroka Eliáše taženého čtyřmi ohnivými koni.
Jiný typ pohonu zvolil pro své cestovatele řecký spisovatel Lúkianos ze Samosaty (asi 125 - asi 192) v knize "Vera historia" ("Pravdivé historie") z období kolem roku 160. Král Menippos se během plavby Herkulovými sloupy (dnešní Gibraltar) dostal do prudké bouře, která jeho koráb vyzdvihla do velké výše a už ho nevrátila zpět. Osmý den plavby vzduchem se objevila země, která připomínala kruhový ostrov a teprve po přistání se plavci dozvěděli od místních obyvatel, že jsou na Měsíci.
Ovšem lety do kosmických dálav přinesly i jiné "potíže". Německý páter Athanasius Kircher (1601 - 1680) vydal pojednání "Exotické nebeské putování", v němž v doprovodu ducha Cosmiela navštívil některé planety. Postupně poznával nesmírně fantastické kraje a na Venuši také zjistil existenci vody, o které však vyslovil vážné pochybnosti, "zda bude vhodná pro svatý křest".
Na závěr tohoto článku se zmíním o knize francouzského spisovatele Hectora Saviniena Cyrana, známého jako Cyrano de Bergerac (1619 - 1655), s názvem "L'autre monde" ("Jiný svět") a s podtitulem "Histoire comique des Estats et empires de la Lune" ("Historie států a říší Měsíce"). Cyrano zde popisuje několik způsobů dosažení Měsíce: od baněk s rosou přes křídla poháněná pružinou a magnetu vyhazovaného nad železný vůz až k raketovému pohonu. O posledně zmíněném stroji píše: "...plameny nejdříve pohltily šest raket umístěných na okraji plošiny a potom, díky roznětce umístěné na konci každé řady, se zapálily rakety v další řadě; rakety umístěné v pěti patrech se tak zapalovaly postupně až nakonec shořel všechen prach a stroj přestal pracovat."

HLAVNÍ PRAMENY:
C. V. Ceram: Bohové hroby a učenci, SNKLHU, Praha 1961
O. Fischerová, F. Škoda: Člověk a hvězdy; in: Věda a technika mládeži, ročník 1961, čísla 1 až 3
V. Gakov: Putování na stroji času, Lidové nakladatelství, Praha 1988
J. Golovanov: Doroga na kosmodrom, Dětskaja litěratura, Moskva 1982
M. Grün: Mimozemské civilizace; mýtus nebo skutečnost?, Horizont, Praha 1987
K. Pacner: Hledáme kosmické civilizace, Práce, Praha 1976
M. Rebrov: Kosmos slouží lidem, Vyšehrad, Praha 1981
P. Toufar: Uskutečněné fantazie, Práce 1978
Čtení, ročník 1981, číslo 9
Petite Chronologie des grands Noms de l'Astronautique - www.project.mettavant.fr/astroquation.htm

...a několik tipů pro příznivce konspiračních teorií:
J. Bergier, L. Pauwels: Jitro kouzelníků, Nakladatelství Svoboda, Praha 1990
E. von Däniken: Vzpomínky na budoucnost, Orbis, 1971
E. von Däniken: Bohové byli astronauti, Knižní klub, Praha 2002
L. Souček: Tušení stínu, Československý spisovatel, Praha 1974
T. Dobrý: Létající stroje starověku - www.cteteme.cz/default.aspx?docid=125-----
Příště: Z nejstarší historie raket, plánované zveřejnění: 13. prosince 2010

Autor: Jan Sedláček | pondělí 6.12.2010 6:41 | karma článku: 12,57 | přečteno: 1963x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/