Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BT

další věc, ač to tak nevypadá pořád nevíme jak život vznikl a pokud to nevíme těžko můžeme soudit kolik ho ve vesmíru je, pouhá statistika zde nepomůže když nevíme základní zadání

takže jediným faktem je že ve vesmíru život je ovšem spolehlivě víme jen o jediném zástupci a to jsme my,

1 0
možnosti
BT

rozlišme život a inteligentní život, u inteligentního života rozlišme zda se onen projevuje navenek tak abychom mohli nějak jeho aktivitu zaćhytit, nejpravděpodobněji vysílání na některé z frekvencí , pak se podívejme na naši civilizaci existuje zde pár tisíc let ale teprve dejme tomu posledních sto let je možné zjistit že tu civilizace je jinak než pohledem z oběžné dráhy tzn že naše první rádiové signály jsou nyní někde ve vzdálenosti sta světelných let což je při rozměrech vesmíru strašně malinká vzdálenost ale vemto nešt pokud je ve vzálenosti 100 světelných let nějaké civilizace musela by být technologicky tak vysoko že je schopna tyto slaboulinké signály zachytit a poznat v nic umělý původ tzn ža tato civilizace by se musela zhruba časově vyvíjet jako ta naše což je velmi malý předpoklad nebo může být mnohem starší ale pak ji třeba nezajímáme

0 0
možnosti
MS

Když si člověk uvědomí, v jak extrémních podmínkách existuje život i na Zemi (v okolí hydrotermálních sopouchů na dně oceánů, kde je teplota kolem 400 stupňů, nebo naopak v ledovcích), je těžké předpokládat, že by život neexistoval nikde jinde ve vesmíru. A když tam existuje život, musí mít i rozvinuté formy.

0 0
možnosti

Problém je, že ve vesmíru by byl život vystaven ještě extrémnějším podmínkám. A třeba taková "horká hluboká biosféra", život hluboko pod úrovní zemské kůry, se vyznačuje tím, že je její prostředí vysoce stabilní a obývají ho pouze archea s exotickými formami metabolismu. Žádná inteligence se zde nevyvinula. Je tedy na místě tázat se, jak pravděpodobný je vznik inteligentního života, a poté je třeba poctivě odpovědět, že nevíme. Třeba je skutečně velmi málo pravděpodoný. Pan Čermák sice za inteligentní považuje delfíny, ale zapomíná, že jsou to naši blízcí příbuzní. Ale co když se jinde prostě takováto inteligentní skupina organismů, jakou bezesporu jsou čtvernožci na Zemi, nevyvinula?

0 0
možnosti
KB

Víte já si myslím, že existují dvě otázky, které se často zaměňují. Jednou je samotná existence života ve Vesmíru, případně jeho inteligentní formy, druhá je otázka, jestli se nějakým způsobem setkáme, či se alespoň o sobě dozvíme. V případě první otázky si myslím, že odpověď je ano. Proč by měla být Země nějak výjimečná? Již jsme zažili geocentrismus, poté heliocentrismus, proč by měl ve Vesmíru platit "homocentrismus"?

V druhém případě si myslím, že ne. Vzdálenost a čas je největší problém. Pravděpodobnost, že relativně blízko sebe, ve stejném čase budou existovat dvě civilizace na podobném stupni vývoje považuji za takřka nulovou. jen si vezměte, že někde pár světelných let od nás, by existovala civilizace na úrovni antického Říma. Tak si na odezvu musíme počkat 2 tis. let. A to nemluvím o tom, že nějaká vyspělá civilizace zanikla před milionem let a jejich signály nás už dávno minuly, atd. Navíc si nemyslím, že by jakákoliv civilizace mohla trvat nějakou dlouhou dobu. I zde na Zemi. Stačí jediný asteroid a je konec. Lidstvo třeba jako druh přežije, ale vrátí nás to třeba do doby kamenné a zase bude trvat třeba 10 tis. let, něž se vrátíme na nějakou úroveň.

2 0
možnosti
JP

J41o27s48e24f 41P39o66t79r

28. 9. 2013 23:27

Znechte všech marných nadějí, za padesát let nic, absolutně nic, ale rozhodující hřebíček do rakve vašich nadějí dala sonda Curiosity, která ne, že by měla hledat život na |Marsu, ale na základě minulých negativních nálezů ostatních sond, měla zjistit podmínky pro život na Marsu.

Zjistila, že na |Marsu byly a jsou všechny biogenní prvky, včetně vody, ale život nikde.

Pravděpodobnost náhodného vzniku bílkovin, DNA a pod. je tak nízká, že je nerozlištitelná od nuly.

To si ovšem pyšný člověk vědec nepřipouští a hledá nejrůznější fantasmagorická vysvětlení a teorie, která vnucuje širokého nepoučenému publiku, jen aby nemusel změnit své názory, ale hlavně, aby nepřišel o bohaté peněžní granty z daní nepoučitelného publika.

Že tento názor je správný, důkazem budiž to, že žádný z dotčených !vědců! (teoritiků vzniku života, evolučních vědců) k tomuto ani nehlesne .

1 0
možnosti
PK

Souhlasím, jen s těmi sondami na Mars, myslím si, že to "hledání stop života" je jen taková zástěrka, protože to letí. Je to v souladu s evoluční teorií a masy si žádají její nezvratné potvrzení. No tak se holt do grantu uvede, že sonda bude - mimo jiné - hledat i stopy života. Ale jinak snad musí být každému soudnému vědci jasné, že na Marsu nic takového není a nikdy nebylo.

Obdobné je to s urychlovačem částic v Cernu. Protože to táhne, tak se v novinách objevují titulky jako "hledá se božská částice" a "objasnění vzniku vesmíru je na dosah". Ve skutečnosti se tam ale nic takového nehledá :-)

0 0
možnosti
Foto

"Je civilizace na Zemi jediná v této části vesmíru? Podle výsledků programu SETI je to pravděpodobné vysvětlení.." Toto je naprosto neseriozní vyhodnocení výše popsané skutečnosti. Vyspělé mimozemské civilizace vůbec přeci nemusí ke komunikaci používat radiové signály, ale třeba uplně jinou technologii, která je třeba daleko rychlejší a pokročilejší a kterou jsme my vzhledem k nízké vyspělosti naší planetární civilizace dosud ještě neobjevili.

2 0
možnosti
PK

Nejspíš používají ke komunikaci kvantové spárování :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/