Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J67a46n 74K56o28m55á34r87e15k

12. 1. 2013 13:29

jako vždy skvělé, karma. jmenujete se jan nebo jam?

0 0
možnosti

J40a86n 35Č13e75k47a98l

10. 1. 2013 14:04

Jen detail - to, že CIA věděla o startu a nezveřejnila případné informace o tom, že v něm není člověk, není přece důkaz.

Ano, v propagandistické rovině by taková informace měla samozřejmě velkou cenu, ale její zveřejnění by nejspíš vedlo k vypátrání zdroje té informace kontrarozvědkou, se všemi důsledky pro něj i rodinu, nemluvě o přerušení toku dalších informací z pro Západ tak důležité oblasti...

0 0
možnosti

Od letu Gagarina uplynulo již více než 50 let a dodnes se v žádných materiálech, jež byly v mezidobí odtajněny žádné skutečné důkazy o "neletu" Gagarina neobjevily. Pokud je mi známo CIA v šedesátých letech (i později) cíleně "pouštěla" novinářům citlivé informace bez udání zdrojů; například takto "unikla" informace o haváriích nosných raket N-1 na Bajkonuru. Myslím si, že pokud by CIA měla spolehlivou informaci, že Vostok byl prázdný, jistě by takovouto informaci poskytla.

1 0
možnosti

J25o68h25n 93P27e14t21r29e80s

10. 1. 2013 11:17

Podle pravidel Mezinárodní letecké federace musí pilot,má-li se pokus jakéhokoliv letu uznat,dokončit let ve stroji,ve kterém startoval.A tato podmínka nebyla splněna,protože Gagarin přistál mimo kabinu na padáku.Ale k čertu s pravidly,když se to politicky nehodí,že..;-(.Hezký den.

0 0
možnosti

Ivan Borisenko, sportovní letecký komisař, který podával přihlášku rekordu Mezinárodní letecké federaci byl donucen uvést falešné údaje. Nepřesný údaj v přihlášce o rekord byl i u místa startu, jenž byl situován asi 320 km od skutečného místa vzletu.

0 0
možnosti
Foto

Nepletete si Gagarina s Komarovem? Ten se také v kabině točil a točil, až to s ním prásklo o zem...

0 3
možnosti

Určitě ne. Gagarin letěl v r. 1961, Komarov v r. 1967; Gagarin přistával po katapultáži na vlastním padáku; Komarov byl uvnitř v Sojuzu a padák se neotevřel. Obě situace byly naprosto rozdílné - a nakonec i výsledek.

2 0
možnosti
Foto

Díky za poučný čánek. Co se ale týká Gagarna, jsou větší pochybnosti u jeho smrti při rutinním letu, kdy obhajoval pilotní zkoušky. Vím, že se tenkrát říkalo, že uskutečnil druhý let, netrefil úhel vstupu a vytvořila se legenda s leteckou havárií, prože vadila méně, než havárie kosmické lodi. O tom, že Gagarin nebyl vzorem sovětského hrdinny netřeba polemizovat. Zajímavý je také osud jiného kosmonauta, kterého vyhodili a dodatečně jej vyretušoali ze všech fotek a dokumentů, na kterých byl (jméno si již nepamatuji).

0 0
možnosti

Jednalo se o Grigorije Neljubova - psal jsem o něm v článcích "O kosmonautech, kteří neletěli",  "Jak 'mizeli' kosmonauti" a "Kosmonaut číslo 3, který neletěl".

1 0
možnosti
  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/