Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

SYETEY_KOTZOUR_milován_adminy

26. 10. 2012 9:55
navíc podobné kráwoviny nemají hlavně ekonomický smysl

.....půl lidstva je rádo, že se nažere......na jednoho "vyneseného do vesmíru" musí makat statisíce možná miliony lidí...

...lidi si nejsou schopný pořádně poradit ani v luxusních podmínkách na zemi....tak proč budovat izolovanou soustavu pro život jinde.

Kolik stojí peněz vynést kg neživé hmoty.....a kolik kg živé hmoty! Nedává smysl, se s lidma někam stěhovat. Vždy bude výzkum vesmíru hnán technologickými poznatky pro zbraňové systémy a následně aplikován do ostatních technických, možná i biologických oborů. Posun lidí do vesmíru je chorá myšlenka snílků.

0 0
možnosti
PK

dolch

26. 10. 2012 9:57
Re: navíc podobné kráwoviny nemají hlavně ekonomický smysl

S tou poslední větou opatrně. Takových už bylo, co se o něčem vyjadřovali s podobným despektem, a ono se to nakonec stalo. Třeba osídlení vhodné planety v jiné sluneční soustavě považuji v budoucnu za možné.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

25. 10. 2012 22:21
Jistou nevýhodou

těch asteroidových ostrovů je že ty lidi z nich už se nikdy na žádnou planetu nevrátí... tedy pokud alespoň nevyvineme technologii umělé gravitace jakou mají lodě ve star treku, (Hvězdné bráně, BSG, Babylonu V...), aby se odstředivou silou pro objekt rozumné velikosti dosáhlo na povrchu dostatečné gravitační síly musela by být jeho rotace naprosto šílená.

Stejný problém existuje i s Měsícem a Marsem (ikdyž není tak akutní...) jejich gravitace je obecně malá a znamená že žádný dlouhodobý (řád několika let) obyvatel se do gravitačního prostřed ekvivalentního zemi nepodívá pokud chce přežít a nenechat si popraskat kosti...

Z tohoto hlediska je ve sluneční soustavě jediný objekt který by měl vhodnou gravitaci Venuše... Alternativou by bylo umístit rychle se pohybující stanice na vhodnou dráhu kolem plynných obrů... ale ty jsou poněkud daleko.

To je taky hlavní problém s "posíláním lidí mimo sluneční soustavu" ať doletí za to století kamkoli... bude smrtelné vystoupit.

0 0
možnosti
PK

dolch

26. 10. 2012 9:02
Re: Jistou nevýhodou

Pokud by loď dokázala půl cesty 1g zrychlovat a půl cesty 1g brzdit, tak by to problém nebyl.

0 0
možnosti
FH

Bouše

25. 10. 2012 9:49
Když jste zmiňoval Clarka,

ten myslím přišel se zajímavým projektem "kosmického výtahu". Všechno by to měl fungovat tak, že kolem Země by se vybudovala jakási obruč, spojená čtyřmi "loukotěmi" se zemským povrchem. Ty loukotě by sloužily jako vedení pro výtahy směrem k obruči, ve které by byly vybudovány kosmické stanice, hotely atd. Kabiny výtahů by přitom nemusely dosahovat nijak závratných kosmických rychlostí, jako třeba nosné rakety. :-)

0 0
možnosti
J

Johan4

25. 10. 2012 10:09
Re: Když jste zmiňoval Clarka,

Má to háček, ta obruč by musela být na geostacionární dráze, aby se otáčela synchroně se Zemí. A to je 36 000 km vysoko. Tím pádem i ty věže "loukotě" by musely být stejně vysoké a materiál, který by vydržel takovéto zatížení neexistuje.

0 0
možnosti
PK

dolch

25. 10. 2012 9:37
To jsou nápady, tohleto

O mnohých jsem četl už dříve. Ale jinak pěkný článek :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS