Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BP

pavelthelong

6. 10. 2011 16:05
jenom kratce

pokud vim, W.v. Braun mel velke potize se na konci valky premistit z Peenemünde do Nordhausenu (tovarna a KZ Dora) a podarilo se mu to jenom s pomoci falesnych papiru.  Pak pres Bavorsko se dostal do zajeti Americanu, kteri o nej nekolik let vubec nejevili zajem.  Zatimci klasicti inzenyri raketoveho programu byli v nekolika hodinach v Nordhausenu pozatykani RA /NKVD a prevezeni do lagru v Rusku, kde za nekolik let prace rekonstruovali celou technologii raket, proto melo SSSR obrovsky technologiscky naskok pred USA

0 0
možnosti
JS

jamsed

6. 10. 2011 17:43
Re: jenom kratce

Neznám zdroj Vašich informcí, ale zájem Američanů o von Brauna se datuje od jejich vstupu do Evropy - tehdy se rozjela operace Overcast, jejímž cílem bylo získat co nejvíce dokumentů o německých zbraních, vč. raket a druhotně získat co nejvíce odborníků. Druhá americká operace Paperclip měla za cíl zajetí raketových odborníků. První schůzka von Brauna s Američany probíhala v době, kdy sovětská vojska vstupovala do Peenemünde.

O tom, že Američané si von Brauna považovali svědčí mj. to, že do USA byl přepraven letecky, zatímco ostatní zajatí raketoví odborníci cestovali lodí.

Podíl německých raketových inženýrů na ruském raketovém vývoji byl okrajový, i když je nepopiratelné, že první poválečné rakety vycházely z V-2.

0 0
možnosti
B

bajo.ano

6. 10. 2011 15:49
jako vždy

R^ !!

0 0
možnosti
  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/