Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

dolch

26. 12. 2010 1:02
Jedna poměrně důležitá věc

Už asi v roce 200 př.n.l. dokázal Eratosthenes spočítat rozměr zeměkoule. Dospěl k závěru, že rovník měří na obvodě zhruba 46000km, což je neuvěřitelně blízko skutečnosti. Jeho metoda je zcela exaktní a logická a je s podivem, že byla na dlouhou dobu zapomenuta, resp. jí nebyla věnována nejmenší pozornost. Ale tak to ostatně s velikými objevy bývá a ani dnešek na tom není o moc lépe.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

20. 12. 2010 12:42
čistě technicky

Je jedno jestli za základ vztažné soustavy vezmete zemi slunce nebo střed galaxie... jde o to co se lépe matematicky vyjadřuje.

(Slunce obíhá okolo země je zcela ekvivalentní se zemí obíhající okolo slunce)

0 0
možnosti

dolch

26. 12. 2010 0:56
Re: čistě technicky

No, ne tak docela. Pokud znám Keplerovy zákony, pak mi to opravdu může být (skoro) jedno, pohyb jednoho tělesa (snadno :-)) přepočítám z jedné soustavy do druhé. Ale pokud považuji za střed Zemi a nemám žádné další vodítko, tak mi dráhy planet dělají pěkní psí kusy a na popisu jejich trajektorií si vylámu zuby.

0 0
možnosti
  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/