Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fenomén UFO

Od nepaměti byly na nebi pozorovány úkazy, které jsou dnes označovány jako UFO, OVNI, NLO nebo létající talíře; a zjevují se dodnes. Drtivá většina pozorování sice nalezla racionální vysvětlení, ale zůstávají i nevyřešené případy.

UFO nad Č. TřebovouJ.S.

Na úvod malé vysvětlení, proč se budu věnovat také problematice UFO (Unidentified Flying Object). Prvním argumentem je to, že i kosmonauti na svých misích potkávali objekty, které nebyly spolehlivě identifikovány. Například americký astronaut Frank Borman (* 1928) vyfotografoval neznámé těleso (skutečné UFO! - tedy neidentifikovaný létající objekt), jež v prosinci 1965 sledovalo jeho kabinu Gemini 7, při letu Apolla 11 k Měsíci v červenci 1969 spatřili astronauti neznámý objekt a v březnu 1996 pozorovala posádka raketoplánu Columbia při letu STS-75 předmět sledující vlečenou družici RSS-1R (řadu videí kosmických UFO lze shlédnout např. na webových stránkách http://www.ufoevolution.com/forums/showthread.php?t=5701). Druhou skutečností je to, že jsem osobně ve třech případech pozoroval podivné světelné úkazy na obloze - v jednom případě (11.9.2010) se mi podařilo objekt vyfotografovat a snímek tvoří ilustraci pro tento článek (přestože v různých pramenech jsou snímky mnohem ostřejší, ale jsou skutečně "nedotčené"?). Nepovažuji ale fenomén UFO za projev přítomnosti mimozemské civilizace na Zemi (proč by se nepřihlásili?), nebo snad návštěvy z budoucnosti. Pozorování neobvyklých úkazů je zaznamenáno velké množství, většina z nich je ale vysvětlitelná přírodními úkazy nebo lidskou činností (zejména zániky umělých kosmických objektů - družic, horních stupňů raket a všemožného "kosmického smetí"). Je ale objektivní skutečností, že jisté procento (nejčastěji se hovoří o jednom až třech) pozorování podobných optických jevů v atmosféře odolává rozumnému vysvětlení. Nebo snad jde o letouny vyvíjené během druhé světové války v nacistickém Německu? Americký kapitán USAF Edward J. Ruppelt (1923 - 1960), který se v roce 1953 podílel na projektu "Blue Book" (vládní studie věnovaná neidentifikovaným objektům), v roce 1956 napsal: "Když 2. světová válka končila, vyvíjeli Němci několik radikálně nových typů letadel a řízených střel. Většina z nich byla ve stádiích příprav, ale byly to jediné známé stroje, které byly schopny takových výkonů jako objekty hlášené pozorovateli UFO..." Německé létající disky měly být testovány v roce 1945 nedaleko Prahy a při letu, který byl nehlučný, se pohybovaly dozadu stejně rychle jako dopředu (jistý George Klein tvrdil, že zkoušky probíhaly 14. února 1945 a některé práce na stroji probíhaly i v Peenemünde).
Přestože se "podivná světla" na obloze objevovala již od starověku, největší zájem o ně přišel po 2. světové válce a další velké vlny hlášení jsou z počátku padesátých a šedesátých let minulého století. Jedním z impulzů takového zájmu byla pozorování z let 1944 a 1945 pilotů bombardérů, kteří při náletech na německá města pozorovali kulová rudá a oranžová světla doprovázející jejich stroje, říkali jim "Foo Fighters" ("stíhačky Fú"). Velitelství Spojenců se domnívalo, že se jedná o tajné německé zbraně, ale po skončení války se zjistilo, že obdobné jevy hlásili i němečtí piloti. Tyto úkazy byly zaznamenány nejen na evropském nebi, ale Američané je později viděli také při náletech na japonská území. Druhým, a řekl bych hlavním, spouštěčem bylo hojně publikované svědectví amerického obchodníka a amatérského pilota Kennetha A. Arnolda (1915 - 1984), který při letu se svým soukromým letadlem 24 června 1947 pozoroval ve výšce 3500 metrů nedaleko vrcholků Skalistých hor Mount Rainier a Mount Adams (stát Washington) devět velmi jasných objektů letících neuvěřitelnou rychlostí před ním. Arnold jejich let popsal, že "letěly za sebou jako talíře, když je hodíte na vodu" a o samotných objektech řekl, že "vypadaly jako plochý disk". Jeho pozorování získalo velký ohlas ve sdělovacích prostředcích.
Protože se ve svých článcích věnuji především historii, vrátím se do dob dávno minulých, neboť i známý americký astronom a exobiolog Carl Sagan (1934 - 1996) prohlásil, že záhadné nebeské jevy nejsou nic nového a hovoří se o nich také v nejstarších bájích a legendách. Většina autorů zabývajících se problematikou neidentifikovaných létajících objektů při výčtu historických pozorování UFO uvádí jako nejstarší záznam egyptského faraóna Nové říše Thutmose III. pocházející z období kolem roku 1480 před. n. l. Šestý panovník XVIII. dynastie (vládl přibližně v letech 1479 až 1425 před n. l.) údajně pozoroval ohnivý kruh, který sestupoval z oblohy. Objekt byl pravidelného tvaru a jeho pohyb po nebi probíhal za naprostého ticha. Ohnivou kouli měl pozorovat nejen sám faraón ale i jeho vojáci, dokud koule nezmizela jižním směrem. (Poznámka: různé prameny citují tento záznam s drobnými obměnami.) Často pak ještě bývá jako nejstarší důkaz o UFO a návštěvě mimozemšťanů na Zemi uváděno biblické proroctví Ezechielovo ze Starého zákona, nebo se citují i jiné části bible, a oblíbený je také "Epos o Gilgamešovi" z Mezopotámie (7. století před n. l.), nebo indická "Mahábhárata".
Další světelný objekt byl údajně spatřen 8. dubna roku 66 v devět hodin večer. Tehdy byl pozorován v jeruzalémském chrámu světelný úkaz, který popsal antický historik Josephus Flavius (Jóséf Ben Mattatjáh; 37 - asi 101). Ve svém stěžejním díle "Válka židovská", které dokončil v roce 93, napsal: "...velké světlo oblilo chrám i oltář, že to vyhlíželo, jako by byl jasný den. Tento zjev trval půl hodiny..."
Světelných úkazů na obloze bylo ve starověku a na počátku středověku pozorováno celá řada a jejich popisy ze staré literatury a z legend shromáždil např. britský novinář a amatérský historik Harold T. Wilkins (1891 - 1960) v knize z roku 1955 "Flying Saucers Uncensored" (v USA vyšla pod názvem "Flying Saucerson the Attack"). Podle jeho líčení pozorovatelé popisují, že oblohu přelétla svítící lampa, na obloze byly dva měsíce, v povětří se vznášel světelný oltář anebo že nad Aténami poletoval kulatý oheň od východu na západ a zpět. Pozorovatelé pochopitelně přirovnávali objekty ke známým věcem, tak jako svědci například ve století devatenáctém při popisu uváděli, že spatřili ve vzduchu zvláštní vzducholoď, nebo hovoří o "mystických létajících světlech" (údajné stovky takových pozorování nad celým územím USA jsou z let 1896 a 1897). Nebudu zde uvádět další obdobná líčení světelných úkazů z raného středověku, kterých zájemce v literatuře o UFO najde desítky, ale jejich autoři většinou "opisují" jeden od druhého s tím, že tu něco vynechají či přidají, takže k jedné události se zdánlivě vztahují různé popisy.
Od dvanáctého století začínají být záznamy o pozorovaných světelných objektech na obloze přesnější. A také se vyskytují první popisy podobných objektů nad Čechami. Asi nejstarší doložený záznam se týká podivného tělesa, které přeletělo Prahu a některá další města v Čechách 8. října 1130 ([4] uvádí datum 5. října 1130). Kronikář zaznamenal, že při západu slunce po obloze v celých Čechách letělo podivné kulovité těleso. Mohlo se jednat o meteor, ale podobný jev byl pozorován ještě v roce 1138, také při západu slunce. A roku 1142 poletoval nad Prahou objekt, který pozorovatelé popsali jako "hvězda veliká, dlouhá, jež rychle zářila"; tentokrát byl jev doprovázen hromovým hlukem.
Zajímavý je případ pozorování podivných rour, koulí a kotoučů různých barev, které se objevily 14. dubna 1561 mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní nad Norimberkem a na obloze tančily tak, že to vypadalo, jakoby spolu bojovaly; nakonec všechny objekty odpluly k západu. Výjev byl na základě výpovědi svědků popsán Hansem Glasserem v dokumentu zvaném "Norimberský pergamen". Dodnes není jasné, co vlastně v ten den nad Norimberkem probíhalo. O pět let později, 7. srpna 1566, se objevily disky a tajemné černé(!) koule nad Basilejí. Z obou událostí existují dřevoryty vytvořené krátce po pozorovaném jevu a celý výjev pozorovalo hodně lidí.
Ze století sedmnáctého uvedu pouze pozorování vztahující se k Čechám. V červnu 1619 viděli obyvatelé obce Odranec nedaleko Jimramova letící mlýnské kolo, které rudě zářilo, a vybíhaly z něho tři krvavé kříže. Těleso vydávalo veliké rány a vystupoval z něho dým. Mezi 7. a 17. říjnem 1623 byly nad Prahou v odpoledních hodinách po několik dní pravidelně pozorovány barevné koule; při prvním pozorování se jednalo o jednu velikou kouli, která se otáčela a měnila barvu od bílé přes žlutou a modrou až k červené. V dalších dnech koulí přibylo. Další záznam je z 13. října 1684, kdy nad Jáchymovem a později nad Božím Darem poletovalo podivné těleso protáhlého tvaru, které mezi obyvateli vyvolávalo strach. Panika byla taková, že se rozhlašovalo, že bude konec světa.
Poslední úkaz, jímž se budu v tomto článku zabývat, je z 8. března 1796. Tehdy poletovala nad Slezskem, Čechami a Německem obrovská jasná koule, která se v podvečer snesla k zemi (někde u Budyšína) a explodovala. V místě výbuchu pak vesničané objevili kruhovou plochu pokrytou pěnovou hmotou.

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] E. von Dänikem: Vzpomínky na budoucnost, Orbis, Praha 1971
[2] H. Evans: Z jiných světů, Knižní klub, Praha 2000
[3] J. Grygar, V. Železný: Okna vesmíru dokořán, Naše vojsko, Praha 1989
[4] http://www.kpufo.cz/portal/view.php?cisloclanku=2005100301[5] http://paranormal-ufo.wz.cz/UFO.htm[6] ing. V. Patrovský: UFO v zrcadle výzkumu dr. Condona - in: Letectví a kosmonautika, ročník 1969, číslo 15
[7] ing. V. Patrovský: Záhady létajících talířů, Naše vojsko, Praha 1969

-----
Příště: Historická výročí - březen 2011; plánované zveřejnění: 28.2.2011.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sedláček | pondělí 21.2.2011 6:03 | karma článku: 15,21 | přečteno: 2810x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/