Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nářečí na Malé Hané

Nedávno jsem četl, že se Hanáci smějí, jak v televizi interpretují hanácké nářečí (dnes je "správné" označení středomoravská nářečí). 

Pisatel si ale neuvědomil, že hanácká nářečí jsou (resp. byla) rozšířena na poměrně velkém území a vzájemně se odlišují, často i v sousedních vesnicích.

Protože pocházím z této jazykové oblasti, rozhodl jsem se na hanácké nářečí podívat. Při hledání literatury jsem narazil na to, že jsou poměrně slušně zpracována nářečí z oblastí větších měst (Olomoucko, Prostějovsko, Zábřežsko, aj.), ale okrajové oblasti a malá sídla jsou trochu opomíjena. Nářečí přitom i z vesnic mizí a postupně jsou nahrazována obecnou češtinou. Bylo by škoda povědomí o nich úplně ztratit.

Jak už jsem zmínil, pocházím z hanáckého prostředí a v době, kdy jsem zde žil (padesátá a šedesátá léta minulého století) tam bylo nářečí zcela běžně používáno. Vždyť i ve škole, když jsme přišli do první třídy, se paní učitelka na začátku nevěnovala výuce čtení a psaní, ale jejím prvním úkolem bylo naučit nás českému jazyku. Ale i ve vyšší třídě se stalo, že žáček vyvolaný k přednesu vybraných slov po s spustil: seté, sen, sér, serové,...

V následujících několika pokračováních bych chtěl popsat nářečí používané na Malé Hané (oblast mezi Jevíčkem a Boskovicemi) a zejména variantou používanou v obcích Borotín, Vanovice a Cetkovice. A ještě než začnu malá poznámka: malohanácké nářečí používá dvě hlásky, které nemají v české abecedě svůj ekvivalent - široké e a široké o. Ve svém textu je budu označovat e a o (v literatuře o nářečích používají autoři znaky e, nebo ę a â, nebo ą, případně je nerozlišují vůbec). Malý příklad pro začátek: českou větu Šli dva a prostřední upadl, by rodilý mluvčí přeložil: Šle dvá a prostředni sebó prašťel (slovo upadnout má sice překlad hopadnót, spadnót, ale hopadnót může kapesníček a spadnót chleba s máslem namazanou stranou na zem).

A teď už k malohanáckému nářečí.

V nářečí je běžně používáno osm samohlásek krátkých - a, e, e, i, o, o, y, u - a tři dlouhé - á, é, ó. Stejně jako v češtině má délka samohlásek vliv na význam slov (lák - lak, bék - bek, brók - brok). Zcela výjimečně se vlivem pronikající obecné češtiny vyskytuje dlouhé i, které však není tak dlouhé jako v češtině, a vůbec se nevyskytují dvojhláska ou a dlouhá u a y. Dvojhláska ou bývá zpravidla nahrazena ó (dlouho - dlóho, brouk - brók), dlouhé y zpravidla nahrazuje é (široký - šeroké, výška - véška) a ú a ů nahrazuje ó, případně hó a u (úkol - ókol; úhor - hóhor, óhor; dům - dum). Vůbec se nepoužívají dlouhé varianty e a o, ale slabiky s těmito samohláskami mají ve slovech vedlejší přízvuk, který není tak výrazný jako přízvuk hlavní (cebole - cibule, peřena - peřina); přízvuky jsou naznačeny podtržením. Na rozdíl od češtiny, kde je ó výjimečné a většinou jen v převzatých slovech, je v malohanáckém nářečí ó velmi časté.

V předchozím odstavci jsem zmínil přízvuk ve slovech. Stejně jako v češtině je přízvuk na první slabice (krava - kráva, v dině - ve vsi) a nebo v případech použití slabikové předložky (ve škole, na stole). Na rozdíl od češtiny jsou přízvučné i příklonky, kdy obsahují e nebo o (přál bech mo to - přál bych mu to); příklonka -li se v malohanáčtině nevyskytuje (bude-li - jetsle bode, máte-li - gdeš máte, přijde-li - pokuť přende).

Větná skladba - stavba vět v malohanáckém nářečí je obdobná jako v češtině. Ve srovnání s češtinou se častěji uvádí podmět, který může být v české větě zamlčen (Neseš knihu? - Te neseš knižko?). Vyskytují se věty jednoduché (Prši. - Prší.; Přecházi lito. - Přichází léto.; Bel bech napsal. - Napsal bych.) i souvětí (Na polich só trachtore a brzo bode všecko zvorany - Na polích jsou traktory a brzy bude všechno zoráno.).

Pro začátek by to bylo všechno a příště bychom se mohli zaobírat podstatnými jmény. Předpokládám, že v diskusi, bude-li nějaká, se čtenáři ovládající malohanácké nářečí pokusí navrhnou, čím bych se mohl zabývat, případně doplní, nebo opraví nepřesnosti v mém příspěvku.

A ještě překlad poslední věty: Pro začátek be to belo všecko a přiště besme se mohle zabévat podstanyma menama. Předpokládám, že v diskoze, jestle nějaká bode, čtenáři, keři ovládajó malohanácky nářeči, se pokosi navrhnót, čém bech se mohl zabévat, připadně doplníjó če opravijó nepřesnosti v mym přispěvko.

Autor: Jan Sedláček | pátek 19.7.2019 9:13 | karma článku: 21,80 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/