Satelitní navigace potřebuje alternativu

17. 03. 2018 7:14:50
V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

Markantní je to zejména při využívání satelitního navigačního systému GPS a telekomunikačního provozu. V prosinci tajemník amerického letectva Heather Wilson prohlásil, že v současnosti neexistuje žádná vojenská akce, která by nebyla závislá na satelitech a že letectvo by bez GPS prakticky neexistovalo. Podobné je to také v civilním sektoru a stále více aplikací se spoléhá na satelitní metodu určování polohy, času a rychlosti.

Toto rostoucí využívání satelitních systémů navigace, a to nejen amerického GPS, ale i ruského GLONASS, evropského Galileo nebo čínského Beidou, vyvolává obavy pro případ výpadku signálů. V této souvislosti řekl Michael O'Connor (výkonný ředitel firmy Satelles), že pro bezpečnost aplikací postavených na satelitní navigaci je nutné vytvořit nový zdroj signálů nezávislý na družicích schopný nahradit chybějící data a dodal, že satelitní systémy zasahují do našich životů mnohem více, než si lidé uvědomují. V minulém roce také proběhlo v americkém Senátu jednání výboru pro zpravodajství, které se problému hrozby útoku na satelitní systémy (telekomunikace, navigace) věnovalo.

Narušení satelitního vysílání navigačních signálů může probíhat několika způsoby. Nejjednodušší, ale snadno detekované, je přerušení příjmu informací z družice; v takovém případě ale přijímací stanice "závadu" snadno zjistí a může zablokovat další akce. Mnohem nebezpečnější je odblokování správného signálu z družice a jeho nahrazení falešným signálem, který způsobí nesprávný výpočet pozice. Falešný signál přitom dává takové informace, že ani nejlepší automatizované systémy nejsou schopny odhalit nesprávná data. A další možností je kybernetický útok na řídicí pozemní stanice, který zavede chybná data do celého systému GPS a prakticky jej tak vyřadí z provozu.

Východiska z této situace hledají vojenské i civilní týmy. Například agentura amerického ministerstva obrany pro pokročilé technologie DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) pracuje na systému, který by pro navigaci a čas využíval kromě navigačních družic i signály z mobilních sítí a komerčních telekomunikačních družic. Získaná data by byla zpracovávána souběžně a teprve jejich porovnáním by byla určena pozice a čas. Systém už byl testován na různých vojenských vozidlech a námořních lodích.

Firma Aerospace Corp. ve svém alternativním systému navigace využívá ještě různorodější zdroje: TV vysílání, rozhlasové vysílání a snímky okolí. Při testech dospěla firma k dobrým výsledkům, kdy při srovnání odchylek od systému GPS došlo k odchylkám do 20 metrů a v několika případech bylo určení pozice totožné.

Alternativní případně kombinované určování pozice a času by měly najít uplatnění v automobilech bez řidiče nebo při řízení letů dronů, tedy v případech, kdy panuje velké nebezpečí při použití falešných dat.

Autor: Jan Sedláček | sobota 17.3.2018 7:14 | karma článku: 13.68 | přečteno: 489x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 122 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 556 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1047
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...