14.12.: události v kosmonautice

14. 12. 2013 19:24:39
Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikysobota 14.12.2013

40. výročí cvičného odpálení mezikontinentální balistické rakety Minuteman 1B z Vandenberg AFB.
100. výročí narození Otto Heinricha Hirschlera, německého raketového inženýra, po válce v USA.
110. výročí narození Semjona Arijeviče Kosberga, hlavního konstruktéra v OKB-154 (1941 - 1965).

******

V 00:40 UT proletěla v minimální vzdálenosti 0,0515 AU od Země planetka s označením 2009 XP2.

*

Posádka Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin, Hopkins, Mastracchio, Wakata) má naplánován běžný sobotní program s tříhodinovým úklidem vnitřních prostor stanice a dvouhodinovým cvičením na cvičebních strojích stanice. Wakata má naplánovánu práci s experimenty v modulu Kiro, Mastracchio se bude věnovat biologickým experimentům a zajistí zápis do elektronického deníku, Hopkins a Kotov mají vyhrazen prostor pro rozhovory s rodinou a přáteli a Tjurin zabezpečí technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek. Ve zbylém čase se kosmonauti věnují osobním aktivitám.

*

NASA vybral k jednání o pronájmu startovacího komplexu LC-39A na Cape Canaveral firmu Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX), Hawthorne. Opětovné zařazení rampy LC-39A do provozu zajistí přeměnu Kennedyho kosmického střediska v moderní centrum kosmických aktivit Spojených států. NASA rozhodl o výběru po zveřejnění zprávy GAO o zamítnutí protestu firmy Blue Origin proti podmínkám výběru nájemce.

*

Benjamin Longmier a jeho kolegové z University of Michigan vyvíjejí iontový pohon použitelný pro nanodružice typu Cubesat, jimž by umožnil opustit oběžnou dráhu kolem Země. Díky těmto malým sondám (typický Cubesat má tvar krychle o dálce hrany 10 cm) by mohly provádět levně průzkum vzdálenějších oblastí. Zájem o takový průzkum roste, ale finanční prostředky pro mise do vzdáleného vesmíru se stále omezují, proto by tento jednoduchý způsob mohl být řešením, domnívá se dr. Longmier.

*

Na kosmodrom Bajkonur byla v pátek 13. prosince dopravena po železnici kosmická loď Sojuz TMA-21M, která bude využita pro dopravu posádky na Mezinárodní kosmickou stanici koncem března 2013. Po provedení celních a dalších formalit byl vagón s nákladem přesunut do montážní haly komplexu 254 kosmodromu.

*

Íránská agentura IRNA vydala zprávu, podle níž íránští vědci vypustili dnes ráno v balistické raketě do výšky asi 120 km pouzdro s opicí, která se po patnáctiminutovém letu bezpečně vrátila na zem. Po lednovém pokusu je to druhý let opice za hranice atmosféry a podle dřívějších informací íránské kosmické agentury jsou lety opic přípravou na kosmický let člověka, který by se měl uskutečnit v následujících pěti až sedmi letech.

*

Čínská sonda Chang'e-3 krátce po 13:10 UT úspěšně přistála na měsíčním povrchu, ve východní části vymezeného přistávacího prostoru. Sonda postupně klesala z dráhy ve výšce 15 km a přistávací motor pracoval až do výšky přibližně 4 metrů. Odtud sonda klesala na měsíční povrch a dosedla rychlostí asi 3,7 m/s. Rover Yutu by měl na měsíční povrch sjet po provedení technické prověrky zařízení - původní plán předpokládal vysazení roveru asi 5 hodin po přistání.

*

NASA pokračuje v hledání řešení problému s chladicí smyčkou amerického segmentu Mezinárodní kosmické stanice, ale prohlašuje, že provoz ISS nebyl zásadně narušen. Kosmonaut Rick Mastracchio pro agenturu AP uvedl, že běžný život pokračuje jako předtím, ale došlo k omezení některých experimentů. Pozorovatelé očekávají, že nejdůležitější rozhodnutí k vyřešení půroblému učiní NASA v pondělí 16. prosince.

******
Další informace na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | sobota 14.12.2013 19:24 | karma článku: 7.69 | přečteno: 182x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.18 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 556 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1047
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...