Hledání vody na Marsu

5. 10. 2013 9:33:32
Voda na Marsu se hledá už od šedesátých let minulého století v souvislosti s pátráním po životě na této planetě; voda je totiž jedním ze základních předpokladů biologického života (alespoň ve formě jak jej známe z planety Země).
Planeta Mars
Planeta Mars

Čas od času proběhne tiskem zpráva, že na Marsu byly objeveny důkazy o přítomnosti vody. Většinou bývají články uvozeny senzačními titulky jako "Řeky na Marsu", když novináři referují o objevu zvětralých kamenů, které naznačují vodu tekoucí kdysi v daném místě. Ale nedávno byl podán přímý důkaz: sonda NASA Curiosity pomocí svých aparatur našla přímo vodu. Na Marsu nejsou žádná jezera či řeky, ale voda je vázána v marťanské půdě, asi dvě procenta objemu. Přestože to není velké množství, je to důležité pro další postup při pátrání po marsovském životě a při dalším průzkumu planety.

První sondou, která v roce 1971 pořídila fotografie Marsu, na nichž byly objeveny kaňony a suchá koryta nepochybně formována vodou, byl americký Mariner 9. Další dvojice sond - Viking - přistála na povrchu Marsu a jejich snímky z bezprostřední blízkosti potvrzovaly předpoklad formování povrchu vodou. Ale ani tyto mise nepodaly přímý důkaz přítomnosti vody na povrchu Marsu.

V devadesátých letech zjistily další sondy existenci minerálů, které vznikají pouze za spolupůsobení vody a nepřímo potvrdily existenci podpovrchových ložisek vodního ledu a povrchových pramenů, jež vytvářejí srážky v některých oblastech. Ovšem i tyto důkazy byly nepřímé a závisely na interpretaci získaných dat.

První jasné důkazy o vodě na Marsu přinesl až v roce 2008 modul Mars Phoenix Lander, který vyhloubil malou jámu v místě přistání a odhalil světlé usazeniny, jež za dva dny zmizely. Vědci pojali podezření, že to byl vodní led a tuto domněnku potvrdily i přístroje modulu detekující vodní páry v atmosféře. A další dvojice sond - rovery Spirit a Opportunity - rovněž nalezly stopy vody.

A nyní rover Curiosity přidal definitivní potvrzení přítomnosti vody na Marsu i v současnosti. Do laboratoře roveru byl dopraven vzorek marsovské půdy a poté byl zahřát na 1535 °C. a pomocí plynového chromatografu, hmotnostního spektrometru a laserového spektrometru se určovaly chemické látky obsažené ve vzorku. Analýza ukázala, že půda obsahuje vodu (už zmíněná asi 2 procenta), oxid uhličitý, kyslík a sirné sloučeniny. Významný podíl měly také uhličitanové minerály, které se podle našich znalostí tvoří za přítomnosti vody. Ve vzorku byly také objeveny sloučeniny kyslíku a chlóru (obdobně sonda Phoenix v roce 2008 detekovala sloučeniny chlóru v místě svého přistáni). Výskyt chlorečnanů a chloristanů na Marsu je tedy zřejmě obvyklý, a to může být v budoucnu nepříjemnost pro pilotované lety na Mars - tyto sloučeniny jsou pro člověka vysoce toxické.

To také omezuje možnosti získávání vody z marsovské půdy: vodu obsahující chloristany nemohou lidé pít, aniž by prošla sloužitým procesem filtrace. Přesto současný objev vody i s uvedeným omezením je velice důležitý pro další pátrání po místním životě (ať již vyhynulém nebo současném). I na Zemi existují mikroorganismy, kterým chloristany nevadí a dokonce je využívají ve svůj prospěch.

Autor: Jan Sedláček | sobota 5.10.2013 9:33 | karma článku: 13.67 | přečteno: 461x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.18 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 556 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1047
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...