Ubráníme se před nárazem asteroidu?

23. 05. 2013 11:56:02
V několika dřívějších článcích jsem se zabýval nebezpečím, které nám hrozí od asteroidů. A dnes je všeobecně uznávaným faktem, že vyhynutí dinosaurů má na svědomí právě dopad velkého asteroidu.

Je možné se při dnešním stavu techniky ubránit před fatálním nárazem asteroidu?

V této otázce má jasno řada hollywoodských filmů, které nám předvádějí likvidace nebezpečného asteroidu - vždy samozřejmě v poslední možné chvíli. Ale vážně: je možné se na toto katastrofu připravit a případně ji včas eliminovat? V současnosti je navrženo řada způsobů na zabránění srážky nebeského objektu se Zemí. Prvotním předpokladem ale je, že se o nebezpečí dozvíme včas - to znamená nejlépe několik desetiletí dopředu. V takovém případě jsou už dnes k dispozici prostředky, která by mohly za dlouhé časové období mírně pozměnit trajektorii letu a odklonit asteroid z jeho kolizní dráhy. (Ovšem je to složitější než odklonit peníze od partnerky!)

Asi nejjednodušším prostředkem by bylo namalovat část asteroidu bílou barvou a čest černou barvou. Rozdílné odrážení a pohlcování slunečního záření by vyvolalo nepatrné změny dráhy letu, které by se v dlouhém časovém období nasčítaly v dostatečnou odchylku. Tento postup je ale problematický u rychle rotujícího tělesa, kde by se nedosáhlo dostatečného efektu. Pro tento případ by bylo vhodné jiné využití tlaku slunečního záření: připojit ve vhodném místě (zřejmě v ose rotace) velkou sluneční plachtu, která by vykonala stejnou "práci". a vhodným natáčením by mohla být změna trajektorie aktivně usměrňována.

Podobným nápadem je připevnit k asteroidu síť z uhlíkového kompozitu, která by fungovala podobně jako "sluneční plachta". Odborníci odhadují, že k prokazatelné změně dráhy by stačilo "pouhých" několik let.

Další z možností je podobná "pomalovanému" asteroidu. V tomto případě by se ale nenatíral asteroid, ale v jeho blízkosti by se zaparkovalo obří zrcadlo, jež by usměrňovalo sluneční záření na malou plochu asteroidu. Teplo v centru soustředěného záření by způsobilo tavení a odpařování materiálu a tím by vznikl (opět nepatrný, ale v dlouhodobém horizontu dostatečný) reaktivní tah, který by změnit dráhu letu. A vylepšením systému na několik spolupracujících zrcadel by mohl být směr tahu aktivně ovlivňován.

Jedním z nejzajímavějších projektů, který už americká kosmická agentura NASA teoreticky zkoumala, je využití robotů. Roboti dopravení na asteroid by postupně těžili povrchovou vrstvu asteroidu a po malých částech ji odhazovali do prostoru. Fragmenty by byly do prostoru vystřelování pomocí urychlovacích elektromagnetů. Získal by se dvojí efekt:
1. asteroid by se nepatrně zmenšoval - opět připomínám časové hledisko: kilogram denně a za deset let je to 3,6 tuny;
2. "odhazováním" materiálu se získá malý tah pro změnu trajektorie.

A pokud žádné z předchozích metod (a ani další zde nezmíněné) nezaberou, nebo nebude k provedení opatření dostatek času, je potřeba se na kolizi připravit. Jak uvedli nedávno představitelé NASA můžeme se tak akorát modlit a já dodávám: můžeme popřát hodně zdaru švábům, nebo jiným "potvůrkám", jako novému dominantnímu druhu, který ovládne tuto planetu.

Autor: Jan Sedláček | čtvrtek 23.5.2013 11:56 | karma článku: 13.00 | přečteno: 601x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.16 | Přečteno: 129 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 518 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 556 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1047
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...