Je naše Sluneční soustava "normální"?

8. 05. 2013 9:44:20
Astronom Mike Brown z Kalifornské technické univerzity napsal, že "předtím, než jsme začali objevovat cizí planetární systémy, mysleli jsme si, že jsme pochopili vznik planetárních soustav. Byla to krásná teorie..."

V poslední době se díky kosmickým observatořím a pozemním pozorováním podařilo potvrdit existenci 132 vícenásobných planetárních systémů u cizích hvězd, ale téměř žádný se nepodobá té naší, který jsme považovali za běžný (celkem už je potvrzena existence 885 exoplanet u 693 hvězd). Najednou se Sluneční soustava stává odlišnou od všech ostatních. A v čem je odlišná?

Sluneční soustava je rozdělena na kamenné planetu, jež obíhají blíže ke Slunci, a plynné obry, kteří obíhají ve větších vzdálenostech. Měli jsme vytyčenou určitou hranici, za níž (podle doposud platných teorií) nemohly kamenné planety vznikat. Hovořilo se o tom, že ve vnitřních částech soustavy se udržují pevné částice, z nichž se vytvořily kamenné planety, a ve vzdálenějších oblastech se shromažďují plyny, většinou vodík a jeho sloučeniny, z nichž se vytvářely gigantické planety typu Jupitera a Saturnu. A to byl jeden z hlavních důvodů, jak měly vypadat i planetární exosystémy.

A jaká je skutečnost?

Řada exoplanet, podstatně větších než náš Jupiter, se pohybuje ve vzdálenosti od své mateřské hvězdy mnohem blíže než náš Merkur a teplota horních vrstev atmosféry se šplhá nad 1000 °C (astronomové je označují jako "horký Jupiter"). Jejich "rok" je pak dlouhý jen několik dní. A byla objevena i soustava, v níž se v blízkosti hvězdy tísní dvě velké planety velikosti Neptunu. To odporuje i další poučce našich teorií, že každá planeta "vyčistí" okolí své dráhy a veškerý materiál použije pro svoji stavbu. Podobně "nenormální" je i objevená soustava pěti planet, tentokrát kamenných, které obíhají svou hvězdu v intervalech od 3,7 do 10,9 dne. Ovšem tyto planety nejsou seřazeny "podle velikosti", ale postupně se střídají velká, malá, velká, malá a velká.

Aby se naše dřívější teorie přiblížily ke skutečnosti, prohlašuje řada astronomů, že se jedná o zatím vyvíjející se systémy a planety se postupně seřadí podle vzoru Sluneční soustavy - malé kamenné ve vnitřních drahách a velké plynné ve vnějších drahách. Jen málokterý astronom dokáže přiznat, že naše teorie odporuje skutečnosti, tak jako Steve Vogt z University of California, který řekl, že naše Sluneční soustava je trochu bláznivá a není nejtypičtějším produktem přírodních sil.

Ovšem je nutno přiznat, že byla nalezena exoplaneta, která se chová "správně" podle našich dřívějších teorií: HD 13931 b. Je však zatím u své hvězdy (vzdálené od Země asi 44 parseků) jediná. Planeta je téměř dvakrát větší než náš Jupiter a hvězdu HD 13931 obíhá ve vzdálenosti 5,1 AU za asi 4000 dní (více než 10 roků).

Autor: Jan Sedláček | středa 8.5.2013 9:44 | karma článku: 17.74 | přečteno: 779x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 556 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1047
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...