Labuť následuje Draka

22. 04. 2013 8:42:36
Včera v noci byla ze základny MARS (Mid-Atlantic Regional Spaceport) na Wallops Island vypuštěna nosná raketa Antares, která na oběžnou dráhu vynesla maketu nákladní kosmické lodi Cygnus (Labuť). Nákladní kosmická loď, postavená soukromou společností Orbital Science Corporation, bude zajišťovat zásobování Mezinárodní kosmické stanice (ISS).
První fáze letu rakety Antares
První fáze letu rakety Antares

Testovací start, který byl v minulém týdnu dvakrát odložen pro technické potíže a nepříznivé povětrnostní podmínky nad základnou, je součástí dohody mezi společností Orbital a americkou kosmickou agenturou NASA uzavřenou v roce 2008. O důležitosti "prvního kroku" svědčí i to, že startu byl přítomen administrátor NASA Charles Bolden. Bolden při této příležitosti řekl, že "dnešní úspěšná zkouška představuje další významný mezník v plánu NASA spoléhat se na americké firmy, aby zajistily dodávky a astronauty na ISS, čímž tuto důležitou činnost vrátí do Spojených států, kam patří..." Nákladní kosmická loď Cygnus bude společně s lodí Dragon (Drak) společnosti SpaceX zásobovat ISS v letech 2013 až 2016 a dohoda, za kterou NASA zaplatí 1,9 miliardy dolarů, zahrnuje osm samostatných misí, při nichž bude na ISS dopraveno kolem 20 tisíc kg nejrůznějších zásob, spotřebního materiálu a aparatur a vzorků pro vědecké experimenty.

První zkušební let k ISS má Cygnus absolvovat ještě v letošním roce a teprve poté bude moci v rámci komerčních podmínek dopravovat náklady na stanici. Při testovacím letu, jenž je plně financován soukromou společností, bude prokázána nejen schopnost přiblížení ke kosmické stanici (připojení proběhne pomocí robotického ramene řízeného kosmonauty), ale na stanici bude dopraveno kolem 500 kg materiálu. Společnost Orbital věnovala na vývoj lodi Cygnus 300 miliónů dolarů.

Vědecký poradce amerického prezidenta Baracka Obamy John P. Hodren vydal ke startu rakety Antares prohlášení, ve kterém mj. píše, že "rostoucí potenciál komerčního amerického kosmického průmyslu a využití partnerství veřejného a soukromého sektoru mají zásadní význam pro strategii prezidenta Obamy, aby bylo zajištěno americké vedení ve vesmíru a by byly posunuty hranice vědeckého poznání a inovací ve 21. století. Blahopřeji Orbital Sciences a týmu NASA na Wallops Island a těšíme se na další průkopnické mise v nadcházejících měsících a letech."

Americký NASA tak získává prostředek, který sníží závislost ISS na ruských zásobovacích lodích. Pokud se týká pilotovaných misí, závislost na ruských Sojuzech přetrvává a plánovači NASA předpokládají, že teprve v roce 2018 bude k dispozici americká kosmická loď pro astronauty. Přesto si nechávají otevřená vrátka pro případ zpoždění a ještě pro rok 2019 mají plán B - ruské lodi Sojuz.

Kromě zásobovacích misí lodí Cygnus nabízí Orbital Science Corp. svou novou nosnou raketu Antares pro využití v rámci civilních i vojenských projektů. Raketa, která je opatřena upravenými ruskými raketovými motory NK-33 (v sedmdesátých letech minulého století uvažované do sovětské měsíční rakety N-1), je cenově dostupná pro středně těžké satelity, tj. pro družice o hmotnosti do 7000 kg na nízkou oběžnou dráhu. Společnost už dříve uzavřela předběžné smlouvy na starty dvou misí pro NASA a tří misí pro US Air Force.

Autor: Jan Sedláček | pondělí 22.4.2013 8:42 | karma článku: 11.34 | přečteno: 331x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 556 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1047
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...