Vášně kolem Bajkonuru pokračují

26. 01. 2013 6:00:16
Svým projevem v kazašském parlamentu rozpoutal šéf národní kosmické agentury Talgat Musabejev rozmíšku mezi Kazachstánem a Ruskem o kosmodrom Bajkonur. Je zjevné, že za vším stojí peníze.

Rusko si kosmodrom pronajalo do roku 2050, ale Kazachstán hodlá získat víc za využívání svého území. Jenže situace se podle mého názoru od doby uzavření smlouvy o pronájmu podstatně změnila. Rusko od té doby změnilo své náhledy na využívání kosmodromu Bajkonur a už před časem oznámilo, že zvýší frekvenci startů ze svého severního kosmodromu Pleseck a zahájilo výstavbu kosmodromu Vostočnyj, který by se měl využívat od roku 2015. Rovněž výstavba startovacího komplexu pro rakety Sojuz na francouzském kosmodromu v Kourou přenesla část kapacity mimo Bajkonur. Pro letošní rok je z Kourou plánováno vypuštění čtyř nosných raket typu Sojuz.

A pro Bajkonur zůstávají jen nosné rakety typu Proton, které se využívají ve velké většině k vypouštění komerčních nákladů. Na jiném kosmodromu zatím nejsou postaveny komplexu pro tento typ rakety. Kazachstán zde využil nejslabší místo a poté, co prohlásil, že Rusko pro něj zůstává strategickým partnerem, omezil na rok 2013 počet startů raket Proton z Bajkonuru na dvanáct kusů. Přitom v loňském roce odstartovala 14 raket Proton a pro letošní rok Rusko požadovalo souhlas se sedmnácti starty. Částečně se tak potvrdilo vyhlášení Musabajeva, jenž v prosinci prohlásil, že vzhledem k neekologickému palivu je třeba omezit počty startů raket Proton.

Omezením počtu startů nastává pro Rusko nepříjemná situace, neboť užitečná zatížení jsou už dlouho nasmlouvaná a nedodržením termínů se vystavuje smluvním sankcím. Komentátoři ale uvádějí, že Kazachstán určitě své postoje přehodnotí, neboť potřebují spoluúčast Ruska na připravených projektech Dněpr a Bajtěrek. Pokud by Rusko z těchto projektů vycouvalo, Kazachstán není schopen sám startovní komplexy vybudovat a ani provozovat a zcela by se uzavřel přínos peněz z komerčních startů. Rusko naopak dnes už není zcela závislé jen na Bajkonuru a pokud pronikly z kosmického sektoru pronikly informace, uvažuje o převodu většiny startů na amurský kosmodrom Vostočnyj. A to včetně nosných raket Angara, které mají nahradit zastarávající Protony. Vostočnyj se tak stane přímou konkurencí Bajkonuru.

Na nepovolení požadovaného počtu startů Protonů z Bajkonuru reagovala Moskva prohlášením, že může přehodnotit svůj postoj k projektům Dněpr a Bajtěrek a to by byl začátek konce kosmodromu Bajkonur. Kazaši sice prohlásili, že zahájili jednání s Ukrajinou o spolupráci při využívání Bajkonuru, ale možnosti Národní kosmické agentury jsou poměrně omezené a ve strategii národního kosmického programu s takovou variantou nepočítají. Navíc počty kosmických startů uskutečňované jejich raketami jsou v počtu jednotek ročně a zisk z těchto aktivit by nestačilo na pokrytí nákladů na provoz kosmodromu.

Dalším, pro Kazachy nepříjemným, faktem je, že většina obsluhy technického zařízení kosmodromu Bajkonur jsou Rusové a starty ve většině případů zabezpečují Ruská vojska strategického určení. Jestliže by Rusko tyto své lidi stáhlo, Kazachstán nemá odborníky, kteří by byli rovnocennou náhradou.

Situace kolem kosmodromu Bajkonur je poměrně nepřehledná, ale je jasné, že stav není normální. A jasno do ní nevnesl ani ministr zahraničních věcí Ruské federace Sergej Lavrov, jenž v pátek prohlásil, že sdělovací prostředky "dělají z mouchy slona". Lavrov uvedl, že komunikace prostřednictví nót je běžnou diplomatickou praxí a jejich obsah není určen k veřejnému publikování. Lavrov se ale v Moskvě v pátek také setkal s ministrem zahraničních věcí Kazachstánu Erlanem Idrisovem, s nímž projednával situaci kolem kosmodromu.

Proto je pravděpodobné, že i přes "komplimenty" ve formě diplomatických nót se nakonec Rusko a Kazachstán dohodnou. Kazaši povolí požadovaný počet startů Protonů a Rusové budou dál financovat projekty na kosmodromu Bajkonur. Už dnes Rusko dává do kosmodromu Bajkonur (nájemné, provoz, údržba) více než 6 miliard rublů.

Autor: Jan Sedláček | sobota 26.1.2013 6:00 | karma článku: 13.79 | přečteno: 632x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 117 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 556 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1047
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...