Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uskutečnil Gagarin kosmický let?

Čas od času se objeví v různých periodikách a v diskusních fórech otázka, zda Jurij Gagarin uskutečnil v roce 1961 kosmický let a zda vůbec. Nedávno jsem se s podobným dotazem opět setkal, a proto reaguji tímto článkem, přestože jsem se touto otázkou už na tomto blogu zabýval (viz "Související články").

První navždy...

Nedávný dotaz měl dvě části: první, zda je možno Gagarinův let považovat za kosmický, a druhá, zda Gagarin vůbec letěl a nebo není jen nastrčenou figurou za jiného kosmonauta, který zahynul.

Pokusím se reagovat nejdříve na druhou část.
V několika konspiračních teoriích se uvádí, že před Gagarinem byly v Sovětském svazu vypuštěny kosmické lodi, na jejichž palubách zahynula řada kosmonautů - dokonce se hovořilo o několikamístných lodích, které odletěly mimo geocentrickou dráhu do vzdáleného vesmíru. Podobné fantazie nemají oporu v žádných relevantních zdrojích a autoři vycházejí jen ze "svědectví" nedůvěryhodných osob, které navíc neměly ke kosmickému programu přímý přístup. V době přísného utajování tak nebylo pro člověka, který neměl příslušnou "bumažku", snadné dostat se do blízkosti kosmonautů a ještě obtížnější bylo získat příslušné dokumenty.

Přesto se například americké CIA podařilo získat tak přesná data, že mohli prezidentu Kennedymu vpředvečer startu Gagarina oznámit, že v SSSR se připravuje let kosmonauta. Prezident Kennedy reagoval tak, že nechce být v noci rušen a zpráva má být předána jeho tajemníkovi. Američané start Vostoku s Gagarinem zjistili svým radarem umístěným v Turecku a asi o čtvrhodinu později už měli důkaz o tom, že na palubě je kosmonaut. Pokud by Američané pojali jakékoliv podezření, že pilotovaný let je fingovaný, nepochybně by toho patřičně využili - taková už byla doba.

Ale ještě jeden fakt je podle mne důkazem přítomnosti Gagarina v kabině. Jsou jím paradoxně potíže, které provázely návrat z oběžné dráhy. Teprve začátkem devadesátých let minulého století, třicet let po letu, vyšlo najevo, že návrat byl provázen problémy. Po snížení rychlosti se měla kosmická loď rozdělit na dvě části - návratový kulový modul s kosmonautem a přístrojový úsek, jež měl shořet v atmosféře. Po rozdělení ale zůstaly obě části spojeny elektrickým kabelem a loď se začala nekontrolovaně převracet. Kabel se po vstupu do hustějších vrstev přepálil a další let už probíhal podle plánu.

Zajímavé přitom je, že Gagarin ve své knize "Doroga v kosmos" o této části letu píše:
"Beztíže se změnila v přetížení a já jsem byl tlačen do křesla. Přetížení narůstalo a bylo větší než při vzletu. Loď se začala převracet a já o tom informoval Zemi. Ale převracení, které mne silně znepokojovalo, náhle ustalo a další sestup probíhal normálně..." (vlastní překlad; zdroj: Jurij Gagarin: Doroga v kosmos, Izdatělstvo Pravda, 1961, str. 168). Tohle mohl napsat jen účastník letu a navíc uvedená skutečnost je v rozporu s oficiální zprávou TASS, že let proběhl bez sebemenších závad. Proč by se kosmonaut měl znepokojovat pokud by převracení kabiny bylo normálním průběhem? - tato drobnůstka cenzorům zřejmě unikla.

Pokud se jedná o první část v úvodu zmíněného dotazu, myslím si, že Gagarinův let byl skutečně kosmickým. Argument, že nedokončil ani jeden celý oběh Země není v tomto případě vůbec rozhodující. Podle tehdy platných pravidel pro registraci kosmických objektů se za "kosmický" objekt považovalo každé těleso, které vystoupilo mimo hranice atmosféry (hranice nebyla nikdy přesně definována, ale podle různých pramenů se pohybuje mezi 80 a 120 km) a za hranicemi atmosféry pobývalo alespoň 90 minut. Obě podmínky byly při letu Vostoku v dubnu 1961 splněny - dráha letu vedla ve výškách 168 - 314 km a let od startu do přistání trval 108 minut - a objekt je proto veden v seznamu kosmických objektů pod mezinárodním označením 1961 mí1 (podle novějšího kódu 1961-012A). Geostacionární družice by podle nutnosti obíhat Zemi nebyly kosmickými objekty, protože "visí" nad jedním bodem a planetu tak vlastně neobíhají, ale pohybují se stejnou úhlovou rychlostí; přesto je za kosmická tělesa považujeme a nikdo to nikdy nezpochybnil.

Ještě malá poznámka k nedokončenému obletu Země. Vostok s Gagarinem skutečně podle geografických souřadnic přistál zhruba 1500 km západně od místa startu. Ale je nutné si uvědomit, že kosmická loď letěla kolem Země východním směrem a během oněch 108 minut se Země otočila o 16,2° na východ, což představuje asi 3000 km (rychlost rotace Země na rovníku je asi 1667 km/hod. Pokud by kosmická loď letěla kolem statické Země, vykonala by tedy jeden oblet a navíc ještě zhruba dalších 1500 km.

Autor: Jan Sedláček | čtvrtek 10.1.2013 6:00 | karma článku: 27,74 | přečteno: 2374x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/