ISS - ohlédnutí za rokem 2012

5. 01. 2013 6:00:03
Uplynulý rok přinesl na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) celou řadu nových experimentů, byla dovezena nové zařízení a vědecké poznatky předčily očekávání. Julie Robinson[ová], která je vedoucí výzkumného programu ISS, řekla, že "pro kosmickou stanici to byl úžasný rok".

Jedním z nejzajímavějších pokusů, který probíhal několik měsíců a bude probíhat i v letošním roce, byl experiment Robonaut, který zkoumá možnosti robotiky při práci v kosmickém prostoru. Robonaut testoval možnosti robota při nahrazení rutinních prací kosmonautů. Další technologické pokusy byly zaměřeny na ověření technologií, nástrojů a postupů nezbytných pro opravy nebo modernizaci družic. Zkoumaly se možnosti nejen u satelitů, které jsou pro opravy nebo doplnění palivem konstruovány, ale i případy "nespolupracujících" satelitů, jež nebyly na takovou možnost připraveny.

Na ISS se uskutečnil i japonský experiment Module Small Satellite Orbital Deployer, který ukázal nové možnosti umisťovat minisatelity na oběžné dráhy. Nový způsob vypouštění minidružic umožňuje větší flexibilitu a současně přináší značné finanční prostředky. Vypuštění družice z ISS vyzkoušeli také ruští kosmonauti během svého výstupu do volného vesmíru.

Významný vklad k odhalení tajemství vesmíru přinesl experiment Alpha Magnetic Spectrometer-02 (AMS-02), s jehož pomocí se vědci snaží zachytit nabité částice, které by mohly odhalit ve vesmíru temnou hmotu a antihmotu. Během své činnosti AMS-02 už zachytil 26 miliard nabitých částic.

Velká část času kosmonautů byla věnována medicínským výzkumům. Nejdůležitějším z nich jsou studie věnované úbytku kostní hmoty. Kosmonauti proti tomu bojují intenzivním cvičením na zařízení ARED, správnou výživou a dostatečným příjmem vitamínu D. Podobná opatření se uplatňují i po návratu na Zem. Podrobné studie jsou důležité nejen pro budoucí dlouhodobé kosmické lety, ale mají dopad i na léčbu v pozemských podmínkách. Atrofii kostí a svalů studuje experiment Medaka, který se zabývá pozorováním rybek v kosmickém akváriu. Také výzkumy kvasinek Candida albicans, které se běžně vyskytují i v lidském organismu, mají význam i pro pozemskou medicínu. Vědci se snaží objasnit, proč se tato kvasinka stává infekční, když je lidský organismus ve stresu.

Další rozsáhlý výzkum se zaměřil na dálkový průzkum Země. Objektem pozorování bylo znečištění mořské hladiny, růst a koncentrace populace do měst, klimatické změny a vliv požárů a sopečných erupcí na pozemské počasí. V červenci loňského roku byla na stanici dopravena aparatura ISERV, která v režimu dálkového ovládání pořizuje snímky vybraných oblastí zemského povrchu pro studium životního prostředí a analýzu vlivu přírodních katastrof. Automatické pozorování z kosmu po dlouhou dobu poskytuje informace pro lepší chápání procesů probíhajících na Zemi.

V loňském roce se k ISS vydala první soukromá nákladní kosmická loď společnosti SpaceX. Tato komerční nákladní loď dovezla na zemi řadu vzorků. Schopnost dopravy materiálu z ISS na zemi urychlí výzkum (na zemi se provádějí podrobné analýzy zejména biologických vzorků, které se dosud dopravovaly na zem v pilotovaných lodích) a také se uvolní úložný prostor ve stanici.

Součástí každé expedice jsou experimenty, které připravují studenti všech věkových kategorií. Část pokusů se z paluby ISS vysílá přímo prostřednictvím YouTube Space Lab. Doposud bylo pro kosmickou stanici navrženo více než 2000 experimentů z oblasti fyziky a biologie navržené studenty z více než 80 zemí světa.

Autor: Jan Sedláček | sobota 5.1.2013 6:00 | karma článku: 10.78 | přečteno: 560x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 125 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 556 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1047
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...