Čínská cesta do kosmu IV

17. 09. 2012 6:00:00
Začátek sedmdesátých let minulého století přinesl pro Čínu konečně úspěch - probíhající kosmický program vyvrcholil v dubnu 1970 vypuštěním první čínské umělé družice Země.
Raketa s družicí Dongfanghong 1 na startovní rampě
Raketa s družicí Dongfanghong 1 na startovní rampě

Čína se tak zařadila mezi země, které jsou schopné vypustit vlastní raketou umělou družici. Tomuto startu předcházel na konci ledna 1970 první úspěšný test rakety Dongfeng 4 (CSS-3), která byla odpálena ze Základny 20, a která měla dolet kolem 5000 km (různé prameny uváděly rozmezí 4800 až 7800 km) a řadí se tak již mezi mezikontinentální rakety. Raketa byla dvoustupňového uspořádání, když první stupeň tvořila raketa již vyzkoušená raketa CSS-2 (u té se právě zaváděla sériová výroba - 12 až 15 ročně).

Upravená mezikontinentální raketa pak byla využita k vypuštění první čínské umělé družice. 24. dubna 1970 byla ve 21:35 hod. místního času ze Základny 20 (Jiuquan Satellite Launch Centre) vypuštěna družice Dongfanghong 1. Družice byla určena především k prověrce možnosti navedení tělesa na oběžnou dráhu, a přestože její hmotnost byla 173 kg, její vybavení obsahovalo jen několik přístrojů. Družice v průběhu následujících 28 dní vysílala vlasteneckou píseň "Východ je rudý". Ve stranickém vedení měl úspěch takový ohlas, že hlavní tvůrce čínského kosmického programu Qian Xuesen byl při oslavách Prvního máje přítomen společně se stranickými špičkami na hlavním pódiu na náměstí Nebeského klidu v Pekingu. Mao Ce-tung dokonce v projevu zmínil, že první satelit bude následovat vývoj lodi pro lidskou posádku.

Kosmická loď Shuguang 1
Jako potvrzení Mao Ce-tungových slov a ohlas na úspěšné vypuštění družice schválili v červenci nejvyšší představitelé čínského vedení Mao Ce-tung a Lin Piao přísně tajný Projekt 714, který stanovil, že ještě před rokem 1974 budou do kosmu vysláni jeden až dva kosmonauti na palubě kosmické lodi Shuguang 1. Vývoj lodi byl sice zahájen už v roce 1966 v rámci plánu desetiletého rozvoje čínské kosmonautiky, ale teprve nyní dostal zelenou.

Pro kosmický let byl současně zahájen výběr vhodných kandidátů; první výběrové kolo bylo zahájeno 5. října 1970, kdy zdravotnické útvary jednotek čínského vojenského letectva dostaly rozkaz spolupracovat při výběru pilotů. Na základě jejich informací postupně přijelo do Pekingu asi 1000 pilotů k podrobným lékařským kontrolám, které probíhaly ve velmi přísném utajení. Piloti přišli několikaměsíčními testy, aniž znali jejich důvod, a postupně se jejich počet snižoval. Konečný výběr byl uzavřen 15. března 1971 a bylo vybráno 19 kosmonautů. Zajímavé bylo, že kandidáti nebyli posuzování z psychologického hlediska - předchozí kulturní revoluce totiž psychiatrický výzkum zrušila.

Vlastní výcvik kosmonautů byl zahájen v květnu 1971 a kosmonauti měli absolvovat šestiměsíční základní školení. Základní školení se pak mělo rozšířit o speciální výcvik tak, aby byl výcvik ukončen do listopadu 1973 a do konce téhož roku mohl kosmonaut startovat (jak vyžadovala stranická směrnice). Události ale nabraly v září 1971 jiný směr, když za nejasných okolností zemřel Mao Ce-tungův chráněnec Lin Piao a v čínském stranickém vedení vznikla obava z možného převratu. Díky tomu se rušila řada dříve schválených akcí, ale Projekt 714 pokračoval dál, ovšem byl velice omezen zkráceným financováním.

Qian Xuesen jednal o finančních problémech s Čou En-lajem, ale odpovědí mu byla reakce Mao Ce-tunga, že je třeba nejprve se postarat o pozemské problémy a myšlenky na vesmír mohou přijít později. Výcvikové středisko nakonec nemohlo zabezpečit ani jednoduché létání a pro piloty by to byla ztráta kvalifikace, proto byl oddíl postupně rozpuštěn a piloti se vraceli k původním jednotkám. Nakonec byl 13. května 1972 první oddíl čínských kosmonautů oficiálně uzavřen.

Mezitím 3. března 1971 úspěšně odstartovala druhá čínská umělá družice Shijian 1 a v oficiální zprávě o vypuštění se hovořilo o tom, že se jedná o družici, která je určena pro vědecký výzkum. Ale čínský kosmický program byl začátkem sedmdesátých let ničen rozmary stranického vedení a teprve poté, kdy se rozvoji začala plně věnovat armáda, dostal čínský kosmický program jasnější obrysy.

Autor: Jan Sedláček | pondělí 17.9.2012 6:00 | karma článku: 10.65 | přečteno: 793x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 125 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 516 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 556 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1047
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...