Orbitální pilotované stanice - Tiangong

23. 06. 2012 6:00:00
V současné době jsou na oběžné dráze kolem Země dvě stanice - Mezinárodní kosmická stanice se šesti kosmonauty z Ruska, USA a Evropa a čínská minilaboratoř Tiangong 1 s trojicí čínských kosmonautů.

Právě čínskému modulu Tiangong (v překladu "nebeský palác") se bude věnovat poslední článek seriálu o pilotovaných orbitálních stanicích. Program Tiangong se vyvíjí od roku 1992 (tehdy ještě jako projekt MB2006) a s jeho prvním startem se počítalo v roce 2002. Později došlo k přepracování projektu a po pilotovaném kosmickém letu v roce 2005 se očekával start v roce 2008. V září 2008 byly v Číně zveřejněny plány na další postup výstavby orbitální stanice. V lednu následujícího roku byla představena maketa modulu Tiangong-1, který byl prvním krokem výstavby stanice. Zhruba ve stejné době byla zahájena stavba modulu, která byla dokončena v srpnu 2010 a byla zahájena fáze testování.

Na začátku března 2011 oznámila čínská agentura Xinhua, že Tiangong-1 bude vypuštěn ještě v roce 2011 a od konce června probíhalo jeho testování na základně Jiuquan. V srpnu došlo po havárii nosné rakety Čchang čeng CZ-2C k odložení startu, který byl již naplánován na konec srpna, aby mohla být dodatečně prověřena nosná raketa. V poslední dekádě září byla raketa s modulem Tiangong-1 převezena na startovní rampu, ale nepříznivé počasí si vyžádalo další posun data startu - z 27. září na 29. září.

Setkání Tiangong a Shenzhou
První experimentální modul - Tiangong 1 - je určen k vyzkoušení techniky spojování kosmických těles a krátkodobý pobyt kosmonautů na palubě ministanice. Modul byl na oběžnou dráhu vypuštěn 29. září 2011 a létala v automatickém režimu. Přitom byly telemetricky prověřovány všechny systémy modulu. Modulu, který má tvar válce o průměru přes tři metry a je dlouhý asi 10 metrů. Je sestaven ze dvou částí: experimentálního úseku a služební části. Experimentální úsek je opatřen stykovacím uzlem při připojení transportní lodi a průlezem k přestupu posádky do stanice. Uvnitř úseku je systém pro zabezpečení životních podmínek, který je schopen zajistit pobyt tří kosmonautů.

Pro posádku je zde vybavená "kuchyňka" se zásobami potravin a vody, zařízení pro udržování fyzické kondice, nádrže kyslíku a vzduchu a dva spací pytle. Třetí člen posádky nocuje v transportní lodi.

Služební sekce zabírá z celkové délky stanice asi tři metry a v jeho vnitřním prostoru jsou systémy zajišťující orientaci a stabilizaci modulu. K sekci jsou připojeny dva panely slunečních baterií dodávajících energii do energetické soustavy a dobíjí akumulátorové baterie. Elektrické rozvody pracují s napětím 100 voltů. V zadní části sekce jsou umístěny dva raketové motory pro korekce letové dráhy.

Při vypuštění se předpokládalo, že stanice bude funkční dva roky a během této doby se k ní připojí jedna nebo dvě bezpilotní lodi Shenzhou a jedna až dvě pilotované lodi. Vzhledem k tomu, že první bezpilotní loď Shenzhou 8 splnila svůj úkol na sto procent a prokázala funkčnost navigačního a dalších systémů při přibližování a spojení se stanicí, bylo rozhodnuto vyslat další loď už s posádkou.

Shenzhou 8 k modulu Tiangong 1 odstartovala poslední den v říjnu 2011 a o dva dny později se automaticky připojila ke stykovacímu uzlu. Kosmická loď se později od modulu odpojila a ze vzdálenosti asi 140 metrů se znovu přiblížila ke stanici a pevně se k ní připojila. Bezpečným přistáním návratového modulu (17. listopadu 2011) skončil úspěšný bezpilotní let.

Další let už byl pilotovaný; loď Shenzhou 9 odstartovala minulý týden (16. června) a na palubě byli kosmonauti Jing Haipeng, Liu Wang a první čínská kosmonautka Liu Yang. Po dvou dnech se loď připojila k modulu Tiangong 1 a kosmonauti přestoupili do vnitřních prostor stanice. Plán letu předpokládá asi dvanáctidenní pobyt na stanici.

Čína hodlá do roku 2020 mít trvale osídlenou stanici na oběžné dráze. Proto už příští modul Tiangong-2 bude opatřen dvěma stykovacími uzly, aby mohla být kromě transportní lodi pro posádku připojena i nákladní loď. Jako nákladní loď by mohl být používán modul obdobný Tiangongu 1 a tím by vznikla stanice s hmotností asi 25 tun (Tiangong-2 má mít necelých 10 tun, Tiangong-1 asi 8,5 tuny a Shenzhou 8 tun). Čína tak v podstatě kopíruje program ruských orbitálních laboratoří typu Saljut. Také transportní lodě Shenzhou primárně čerpají z ruských lodí typu Sojuz a spojovací mechanismus je v podstatě ruský APAS-89.

Třetí stanice Tiangong už bude schopná přijmout současně dvě pilotované kosmické lodě a jedná nákladní loď. Stanice Tiangong-3 bude ve srovnání s předchůdci větší a bude poskytovat více prostoru pro aplikace a vědecké experimenty. Rovněž se ze současných dvou let prodlouží garanční doba modulu.

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] http://baike.baidu.com/view/1891510.htm
[2] http://news.163.com/special/tiangong1/
[3] http://www.lib.cas.cz/space.40/

-----
Příště: V. P. Gluško; plánované zveřejnění: 25.6.2012.

Autor: Jan Sedláček | sobota 23.6.2012 6:00 | karma článku: 11.33 | přečteno: 841x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 117 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 556 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1047
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...