Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Orbitální pilotované stanice - ISS, První posádka

V říjnu roku 2000 byla dokončena výstavba prvotního modelu Mezinárodní kosmické stanice (ISS). Ke stávajícímu ruskému modulu Zarja (FGB) a americkému modulu Node-1 (Unity) byl nainstalován nosník Z1.

Kresba ISS s nosníkem Z1

Nosník Z1 byl ke stanici dopraven v nákladovém prostoru raketoplánu Discovery při letu STS-92, letu, který byl čtyřikrát odložen. Velitelem posádky byl Brian Duffy, pilotem Pamela Ann Melroyová a letovými specialisty Leroy Chiao, Peter Jeffrey Wisoff, Michael Eladio Lopez-Alegria, William Surles McArthur a japonský astronaut Koiči Wakata. Raketoplán Discovery se k zárodku ISS připojil druhý den letu; přestože na palubě nefungoval setkávací radar, proběhlo spojení podle původního časového plánu. Po kontrole hermetičnosti spojení pak astronauti vstoupili do amerického modulu Unity.

Následující den, v sobotu 14. října, pak astronauti zahájili nejdůležitější operaci své mise: instalaci nosníku Z1. Astronaut Wakata, který řídil manipulátor RMS, nejprve nosník v nákladovém prostoru raketoplánu zachytil, vyzdvihl z přepravního lůžka a poté pomalu přenesl na horní stranu modulu Unity. Během manipulace došlo k několika závadám na kotevním zařízení CBM (Common Berthing Mechanism), ale nakonec se podařilo s tříhodinovým zpožděním nosník pevně uchytit na určeném místě.

V neděli 15. října vystoupila dvojice astronautů (Chiao a McArthur) do volného vesmíru. Jejich úkolem bylo propojit kabely mezi nosníkem Z1 a modulem Unity a připravit nářadí pro další montážní práce. Další den v kosmu pracovala druhá dvojice - Wisoff a Lopez-Alegria. Jejich úkolem bylo připojit k dolnímu uzlu modulu Unity přechodový tunel PMA-3, který byl také přivezen v nákladovém prostoru raketoplánu. Manipulaci s PMA-3 tentokrát zajišťovala P. Melroyová a podařilo se jí bez potíží tunel připojit k dolnímu uzlu modulu Unity. Wisoff a Lopez-Alegria pomáhali s přesným navedením na místo. Po připojení oba astronauti propojili silové a datové kabely mezi PMA-3 a Unity a ve zbývajícím čase pracovali na nosníku Z1 - uvolnili závěsy pro budoucí připojení panelů sluneční baterie.

Astronauti vystoupili z raketoplánu Discovery ještě dvakrát a dokončili propojení nově instalovaných prvků s modulem Unity a zajistili vyklopení všech volných segmentů nosníku, které byly z přepravních důvodů sklopeny nebo složeny k boku nosníku. Astronauti nově připojený tunel PMA-3 a Z1 zpřístupnili i z vnitřku stanice a zkontrolovali funkčnost všech nových propojení.

Raketoplán Discovery se od ISS odpojil 20. října a po obletu stanice a pořízení podrobné fotodokumentace se odsunul do bezpečné vzdálenosti. Na Zemi se raketoplán vrátil 24. října, když přistál na dráze základny Edwards AFB v Kalifornii (na Floridě nemohl přistát pro nepříznivé povětrnostní podmínky).

V té době již vrcholily na ruském kosmodromu Bajkonur přípravy ke startu první stálé posádky na ISS. Jejím velitelem byl americký astronaut William Shepherd a členy byli Jurij Gidzenko (ten byl velitelem lodi Sojuz TM-31 během jejího samostatného letu) a Sergej Krikaljov. Nosná raketa Sojuz startovala 31. října 2000 a kosmická loď Sojuz TM-31 se k modulu Zvezda připojila 2. listopadu.

V prvních dnech letu se posádka věnovala zejména "zabydlování" stanice - vybalovala zásoby a zařízení a postupně uváděla do provozu všechny systémy stanice, které během letu bez posádky byly mimo provoz. Mezi prvními to byl systém Vozduch pro regulaci obsahu oxidu uhličitého v atmosféře stanice a palubní záchod.

18. listopadu se ke stanici připojovala nákladní loď Progress M1-4, u které ale došlo k poruše naváděcího systému Kurs a Gidzenko musel manévr připojení řídit ručně z ISS. Na druhý pokus se přiblížení a spojení zdařilo. Nákladní Progres dopravil na stanici zásoby potravin, pohonné hmoty, kyslík, spotřební materiál, náhradní díly i osobní balíčky pro členy posádky. 4lenové posádky tak vykládce a ukládání nákladu do prostor stanice věnovali několik dní.

Na začátku prosince 2000 se ke stanici připojil raketoplán Endeavour, který přivezl ke stanici nové panely slunečních baterií a radiátory pro chladicí systém. Astronauti z raketoplánu při třech výstupech baterie i radiátory úspěšně nainstalovali na nosník P6 a ISS tak získala mohutný zdroj elektrické energie. Doposud nemohly být vzhledem k jejímu nedostatku zapnuty některé experimenty a některé systémy pracovaly jen omezenou dobu. Raketoplán přivezl první posádce také zásoby a vědecké přístroje a naopak na zemi odvezl vzorky z experimentů a některé zařízení k provedení expertiz.

Dalším přírůstkem ISS byl americký laboratorní modul Destiny, který vezl raketoplán Atlantis v únoru 2001. Raketoplán byl k ISS připojen od 9. do 15. února a astronautům z jeho posádky se podařilo při třech výstupech do vesmíru splnit všechny naplánované činnosti. Hlavní z nich bylo připojení modulu Destiny a jeho propojení s ostatními částmi stanice. Kromě toho bylo na ISS dopraveno asi 1500 kg materiálu a na Zem bylo odvezeno 380 kg (včetně odpadu a demontovaných zařízení).

První expedice na Mezinárodní kosmickou stanici končila v březnu 2001. Raketoplán Discovery (let STS-102), který startoval z Cape Canaveral 8. března, přivezl na ISS členy Expedice 2 - Usačev, Helmsová, Voss - a zpět na zemi odvezl Expedici 1. Raketoplán s členy první stálé posádky přistál na dráhu letiště Kennedyho kosmického střediska na Floridě 21. března 2001. William Shepherd, Jurij Gidzenko a Sergej Krikaljov se tak vrátili na zem po téměř 141 dnech pobytu v kosmickém prostoru.

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] K. Pacner, A. Vítek: Půlstoletí kosmonautiky, Epocha, Praha 2008
[2] A. Vítek: Mezinárodní kosmická stanice - in: Vesmír, ročník 2000, číslo 3
[3] http://www.lib.cas.cz/space.40/

-----
Příště: Sovětský konstruktér Michail Jangel; plánované zveřejnění: 11.6.2012.

Autor: Jan Sedláček | sobota 9.6.2012 6:01 | karma článku: 10,35 | přečteno: 862x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/