Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Orbitální pilotované stanice - ISS, stavba začíná

Mezinárodní kosmická stanice (ISS) se začala budovat v listopadu 1998, když z kosmodromu Bajkonur odstartovala první část stanice, ruský modul Zarja s technickým označením FGB (funkcionalnyj gruzovoj blok). Jeho stavbu v plném rozsahu financovali Američané.

Kontrakt na stavbu modulu FGB byl mezi ruským Chruničevovým kosmickým střediskem a americkou firmou Boeing podepsán v srpnu 1995 a předpokládalo se, že modul bude vynesen na oběžnou dráhu koncem roku 1997. Druhý základní modul stanice SM (servisní modul) stavěli Rusové ve vlastní režii, ale jeho financování zadrhávalo a dokonce bylo na přelomu let 1996 a 1997 úplně zastaveno. Bez modulu SM nemohla být stavba stanice zahájena, protože SM měl udržovat výšku dráhy a jen tento modul měl v začátku výstavby stykovací uzel pro lodě Progress, z nichž mohlo být doplňováno palivo. Výšku dráhy je nutné pravidelně upravovat - průměrná výška dráhy tělesa velikosti ISS se za 24 hodiny sníží přibližně o 100 metrů.

Z důvodu opoždění stavby SM byl start prvního modulu FGB odložen nejprve na jaro 1998 a v dubnu 1997 se termín posunul až na říjen 1998. Protože se stavba SM stále zdržovala, rozhodl NASA investovat do úpravy FGB a za 40 miliónů dolarů nechal přepracovat stykovací uzel, aby přes něj mohlo být z nákladních lodí Progress přečerpáváno palivo. Po této úpravě už nebyl modul FGB závislý na servisním modulu.

Přesto došlo počátkem roku 1998 k dalšímu posunutí začátku výstavby ISS. Přestože už modul FGB byl dopraven na kosmodrom Bajkonur, pro jeho start vyhradili Rusové termín až v listopadu 1998. Následující měsíc měl odstartovat americký modul Node-1 a v dubnu 1999 měl být vypuštěn modul SM. Zpoždění se přičítalo tomu, že Rusko udržovalo v provozu už zastaralou stanici Mir a nebyl zájem na rozběhu výstavby ISS.

Na přelomu září a října 1998 se v Moskvě sešli představitelé kosmických agentur účastnících se projektu ISS - americké NASA, Evropské kosmické agentury, ruského Roskosmosu, japonského JAXA, Kanadské kosmické agentury a Brazilské kosmické agentury. Brazilská AEB (Agencia Espacial Brasileira) podepsala dohodu o spolupráci na projektu, měla se podílet na financování plošiny Express, ale v roce 2002 z této dohody odstoupila - důvodem byl nedostatek rozpočtových prostředků. Na moskevské schůzce Roskosmos oznámil, že SM nebude včas hotov. Důvodem byly potíže s financováním, ale na druhou stranu Roskosmos odmítl přímou zahraniční finanční účast. Po jednání s NASA bylo přijato rozhodnutí, že stavba SM bude zaplacena z prostředků americké strany, která si tak předplatí ruské služby. Jednalo se o 60 miliónů dolarů, která měla ruská strana dostat ještě do konce roku 1998.

Než byl vypuštěn první modul ISS, jednal Roskosmos s NASA, aby byl základní modul vypuštěn tak, aby obíhal ve stejno rovině dráhy jako dosluhující Mir. Rusové argumentovali tím, že by se mohly uskutečnit přelety mezi oběma stanicemi a z Miru by mohly být převezeny některé unikátní vědecké aparatury. Američané na ruské návrhy nepřistoupili ze dvou důvodů: prvním byla obava, že tak bude prodloužen provoz stanice Mir (a budou tak odčerpávány prostředky na jeho provoz) a druhým bylo nebezpečí vznikající z "kosmického smetí", jež doprovázelo stanici Mir.

Nakonec se tedy dospělo k počátečnímu bodu stavby ISS. 20 listopadu 1998 krátce před devátou hodinou středoevropského času odstartovala z kosmodromu Bajkonur raketa Proton, která na oběžnou dráhu vynesla modul FGB (který byl pojmenován Zarja). Podrobné kontroly všech systémů a zařízení modulu ukázaly, že modul je ve vynikajícím stavu. Byly zjištěny pouze dvě drobné závady: úplně se nevyklopily antény setkávacího systému TORU a byla signaliovaná závada ovládání automatiky u jedné z palubních baterií (později se ukázalo, že chyba byla v signalizaci). Z technického hlediska tak nebyla žádná překážka v cestě americkému modulu Node-1 (pojmenovaném Unity), jenž byl umístěn v nákladovém prostoru raketoplánu Endeavour, který byl připraven na Floridě.

Raketoplán s šestičlennou posádkou (pět amerických astronautů a ruský kosmonaut Krikaljov) odstartoval z Cape Canaveral 4. prosince 1998. Na oběžné dráze byla astronauty provedena revize modulu a poté byl 7. listopadu připojen k modulu Zarja. Ještě tentýž den vystoupili astronauti Ross a Newman do volného vesmíru a propojili celkem 40 konektorů na kabelech mezi moduly Zarja a Unity. Když bylo propojení dokončeno a zkontrolováno, mohla Zarja dodávat elektrickou energii do Unity (panely sluneční baterie byly jen na modulu Zarja); prvním úkolem bylo vyhřát vnitřní prostor modulu, aby zde mohli kosmonauti pracovat. Následující den astronauti Ross a Newman znovu vystoupili do volného vesmíru a během výstupu dokončili propojení obou modulů, instalovali na Unity dvě teleskopické antény a Newmanovi se podařilo uvolnit jednu (ze dvou) anténu systému TORU.

V dalších dnech pracovali kosmonauti v modulech Zarja a Unity a uváděli do provozu jednotlivé systémy. Před oddělením raketoplánu posádka připravila zárodek stanice pro let v nepilotovaném režimu. Raketoplán Endeavour se od ISS oddělil 13. prosince a 16. prosince přistál na dráhu číslo 15 letiště na Kennedyho kosmickém středisku na Floridě.

Základ Mezinárodní kosmické stanice byl připraven k dalším výpravám. Od prvních dvou modulů o hmotnosti kolem 40 tun o celkové délce několika metrů k dnešnímu kolosu asi 109 metrů dlouhému s rozpětím 51 metr o hmotnosti přesahující 400 tun ale byla dlouhá cesta.

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] K. Pacner, A. Vítek: Půlstoletí kosmonautiky, Epocha, Praha 2008
[2] L. Brabcová: Konečně mír na nebi - in: Panorama 21. století, ročník 2011, číslo 6
[3] A. Vítek: Mezinárodní kosmická stanice - in: Vesmír, ročník 2000, číslo 3
[4] http://www.lib.cas.cz/space.40/[5] http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/main/index.html

-----
Příště: Asteroid 2012 KP24 míří k Zemi; plánované zveřejnění: 28.5.2012.

Autor: Jan Sedláček | sobota 26.5.2012 5:59 | karma článku: 10,46 | přečteno: 1125x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/