Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Orbitální pilotované stanice - ISS, začátky

V lednu 1984 prohlásil americký prezident Ronald Reagan ve Zprávě o stavu unie, že vydá příkaz americké kosmické agentuře, aby vyvinul trvale obývanou kosmickou stanici. K projektu by měly mít přístup i další státy, jež by se tak mohly podílet na vývoji a provozu stanice.

Návrh stanice Freedom z roku 1985

Reagan dále hovořil o tom, že stanice by měla být k dispozici během desíti let a její činnost by měla přinést kvalitativní skok ve vědeckém výzkumu, v komunikacích, medicíně a v dalších oblastech.

Projekt stanice zvažoval americký NASA už v době, kdy vrcholil jiný ambiciózní projekt - let lidí na Měsíc. V roce 1968 se začalo hovořit o modulární družicové stanici, na které by trvale pracovala skupina astronautů a vědců. O rok později se dokonce objevil návrh orbitální stanice Space Base se stočlennou posádkou. Současně s tím se začalo pracovat na projektu kosmického raketoplánu, který měl být při budování základny významně využíván. Ale americká vláda projekt velké stanice odmítla, ale projekt raketoplánu, jenž byl podporován vojenskými kruhy, se dostal do realizační fáze.

Přes zrušení projektu velké stanice na oběžné dráze se v NASA udržela skupina pracovníků, která pracovala na plánech orbitální stanice v rámci oddělení pro budoucí programy. V roce 1975 byla touto skupinou vypracována studie Koncepce pilotovaných orbitálních systémů, v níž se hovořilo o zaměření výzkumů na dálkový průzkum Země, meteorologii, klimatologii a na výzkum oceánů. Neméně důležitým přínosem stanice měly být výzkumy v rámci vývoje nových materiálů a farmakologických přípravků. Jiná studie, vzniklá u firmy McDonnell Douglas z roku 1977 hovořila o tom, že stanice by měla být přínosná v oblasti vývoje slunečních elektráren, velkých telekomunikačních centrál, výroby speciálních materiálů a látek pro komerční využití a v základním výzkumu.

V červnu 1981 se začala naplňovat i mezinárodní forma vývoje vesmírné stanice. Tehdy administrátor NASA James Beggs na pařížském aerosalónu jednal se zástupci západoevropských zemí, Japonska a Kanady o jejich zapojení do amerických projektů a zejména do programu SSP (Space Station Program). V listopadu 1981 se konala jedna z prvních porad projektu SSP a na ní NASA získal významného spojence při prosazování orbitální stanice - plukovníka Gilberta Rye, člena Národního výboru pro obranu. Rye se domníval, že pilotovaná stanice by mohla být prospěšná vojákům, přestože už dříve americké letectvo vyslovilo svůj negativní postoj ke stanici. Na druhou stranu ale možnost vojenského využití stanice omezovala možnosti mezinárodní spolupráce.

S potencionálními zahraničními agenturami začal NASA jednat už v lednu 1982, přestože ještě neměl jasnou vlastní koncepci kosmické stanice a neměl ani politickou podporu. V květnu ale James Beggs schválil vytvoření skupiny pro orbitální stanici - Space Station Task Force - a do jejího čela postavil Johna Hodgeho, jehož cílem bylo vymezit možnosti stanice tak, aby byla přijatelná pro americkou vládu. Hodge se svého úkolu zhostil na výbornou a výsledkem jeho práce bylo kladné doporučení Mezirezortní skupiny pro vesmír. Mezirezortní skupina ovšem vyslovila podezření, zda při mezinárodní spolupráci nedojde k úniku citlivých informací o amerických technologiích.

Přesto se americký prezident rozhodl orbitální pilotovanou stanici podpořit a její stavbu oznámil ve Zprávě o stavu unie začátkem roku 1984. Ještě předtím ale kontaktoval americké spojence a v osobním poselství je informoval o možnosti spolupráce na tomto projektu. Kontaktováni byli představitelé Německa, Francie, Itálie, Velké Británie, Japonska a Kanady.

Také NASA pokračoval v přípravě na rozjezd projektu a v dubnu 1984 zřídil ve Washingtonu na svém ústředí zvláštní odbor pro kosmickou stanici. Odbor vedený Johnem Hodgem už na podzim vypsal soutěž na předběžnou studii a v květnu 1985 uzavřel kontrakty se čtyřmi z přihlášených firem na zpracování studie. Přibližně ve stejné době uzavřel NASA dvoustranné dohody s Japonskem, Kanadou a Evropskou kosmickou agenturou o možné spolupráci při vývoji, stavbě a využívání kosmické stanice.

V průběhu léta 1986 byla již zpracována koncepce stanice vycházející z návrhu firem Lockheed a McDonnell Douglas, byl znám podíl zahraničních partnerů, takže se vše schylovalo k zahájení realizační fáze. Ovšem její zahájení pozdržela havárie raketoplánu Challenger z ledna 1986 - NASA rozhodl o stavbě náhradního exempláře raketoplánu a dvě miliardy dolarů věnované na tento účel musely být ušetřeny na jiných projektech.

V roce 1987 došlo k dalším změnám. Vzhledem k omezení počtu letů raketoplánů museli konstruktéři stanici zmenšit a později díky k rozpočtovým omezením byly zrušeny dva plánované laboratorní moduly (Kongres se snažil snižovat výdaje na kosmonautiku, ale odhadované náklady na stavbu stanice rostly). Přesto ale konstrukční práce pokračovaly a v roce 1988 už mohl americký prezident Reagan oznámit, že stanice bude pojmenovaná "Freedom".

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] K. Pacner, A. Vítek: Půlstoletí kosmonautiky, Epocha, Praha 2008
[2] T. Přibyl: Lidé bydlí ve vesmíru už 10 let - in: Svět speciál, Extra publishing, Brno 2009
[3] A. Vítek: Mezinárodní kosmická stanice - in: Vesmír, ročník 2000, číslo 3

-----
Příště: Americký program Bios; plánované zveřejnění: 21.5.2012.

Autor: Jan Sedláček | sobota 19.5.2012 5:59 | karma článku: 10,37 | přečteno: 913x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/