Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pilotované kosmické stanice - Mir; první posádka

Ruská modulová kosmická stanice Mir, přesněji její základní modul, byl na oběžnou dráhu umístěn v únoru 1986, kdy jej tam dopravila nosná raketa typu Proton.

Mir během předletové přípravy

Základní modul byl naveden do stejné roviny dráhy, v jaké se pohybovala dříve využívaná stanice Saljut 7, a této skutečnosti bylo využito k tomu, aby se uskutečnil přelet mezi oběma stanicemi a ze Saljutu bylo na Mir převezeno některé zařízení. A pro přelet byl ještě jeden důvod  - poslední posádka opouštěla Saljut 7 ve spěchu a nestačila stanici řádně připravit na bezpilotní režim, což bylo důležité pro plánovaný řízený zánik stanice v atmosféře.

Díky této mimořádné situaci musela být pro první let na stanici Mir (a poslední na Saljut 7) vybrána ze zkušených kosmonautů a současně musel být upraven jejich výcvikový plán. Do první posádky tak byli jmenováni Leonid Kizim, pro něhož to byl třetí let do vesmíru, a Vladimir Solovjov, který startoval do vesmíru podruhé. Oba měli zkušenost s pobytem na stanici Saljut a rovněž při předchozích letech prokázali zvládnutí situací vyžadujících ruční řízení kosmické lodi Sojuz. Ruční řízení bylo nutné uplatnit při příletu ke stanici Mir i z toho důvodu, že nový navigační systém nespolupracoval s automatikou "starého" typu kosmické lodě. Sojuz T-15 ještě nebyl vybaven modernějším typem naváděcího zařízení (byl poslední sovětskou lodí, jež toto zařízení neměla - pro další obsluhu stanice Mir se už počítalo jen s modernizovaným typem lodí).

První posádka v závěrečné fázi přípravy proto převážnou část času věnovala právě manévrování s transportní kosmickou lodí. A podle instruktorů čtyři pětiny z této doby bylo věnováno řešení mimořádných situací. Závěr své přípravy absolvovali oba kosmonauti na kosmodromu Bajkonur, kde se k letu připravovala jejich kosmická loď Sojuz T-15.

Krátce se ještě zastavme u dnů předcházejících letu Sojuzu T-15. Stala se totiž věc v historii sovětské kosmonautiky nevídaná: oficiálně bylo oznámeno datum a hodina startu předem, stejně jako složení posádky kosmické lodi. Stalo se tak v historii sovětských pilotovaných letů poprvé, a to se jednalo o 59. kosmický pilotovaný let! A další premiérou byl 13. března 1986 i přímý přenos Ústřední sovětské televize ze startu rakety Sojuz s kosmickou lodí Sojuz T-15.

Další průběh letu už byl standardní - kosmická loď se po dvouimpulzní korekci letové dráhy automaticky přiblížila ke stanici na vzdálenost asi 20 km a v dalším průběhu sbližovacího manévru se bez zásahu kosmonautů vzdálenost zkrátila na 200 metrů. Poté převzal velitel letu (Kizim) řízení do svých rukou a řídil závěrečnou fázi. Sbližovací manévr probíhal bez potíží a v ideálních světelných podmínkách, takže se podařilo obě tělesa spojit asi o čtvrt hodiny dříve oproti plánu - 15. března v 16:38 hod. moskevského času (plánovaný čas byl mezi 16:50 a 17:08). Během následujícího oběhu Země byla prověřena spolehlivost a hermetičnost spojení a poté oba kosmonauti přestoupili do prostoru základního bloku stanice Mir. Jejich prvním úkolem bylo uvést stanici do provozu, prověřit funkčnost všech systémů zabezpečení životních podmínek a zajistit zahájení vědeckých experimentů. Do vědeckých pozorování také zapadlo sledování Halleyovy komety v posledních březnových dnech.

Ještě předtím se 21. března k základu stanice Mir připojila nákladní loď Progress 25, která přivezla na stanici zásoby pro kosmonauty. Na palubě stanice totiž byla zásoba potravin a spotřebního materiálu jen na asi dvacetidenní pobyt posádky. Progress 25 se bez problémů připojil k zadnímu stykovacímu uzlu stanice.

Kosmonauti Kizim a Solovjov se začátkem května 1986 začali připravovat na unikátní operaci, jíž byl přelet ke stanici Saljut 7. Stanici Mir připravili na bezpilotní režim a 5. května přestoupili do lodi Sojuz T-15, uzavřeli průlezy a získali souhlas pozemního střediska k oddělení lodi. Oddělení proběhlo bez použití raketových motorů (aby se čidla stanice neznečistila zplodinami hoření) a po vzdálení se do bezpečné vzdálenosti mohl Sojuz T-15 začít stíhat stanici Saljut 7, která byla asi 3000 km před Mirem. Pro přeletovou dráhu bylo potřeba 19 obletů Země (jeden a půl dne), což bylo vynuceno snahou o co nejmenší potřebu paliva.

Sojuz T-15 se tak v odpoledních hodinách 6. května připojil ke stanici Saljut 7. Kosmonauti na ní pracovali až do 25. června a během této doby dokončili experimenty zahájené předchozí posádkou. Během této doby také uskutečnili dva výstupy do volného vesmíru. Na závěr svého pobytu na Saljutu 7 připravili stanici na bezpilotní let, uložili do Sojuzu výsledky experimentů, některé unikátní přístroje (jednalo se 22 přístrojů o celkové hmotnosti asi 400 kg) a znovu se připravili na přelet mezi stanicemi.

Sojuz T-15 s Kizimem a Solovjovem se od Saljutu 7 oddělil 25. června a po 29 hodinovém přeletu znovu zakotvil u předního uzlu stanice Mir. Stanice Mir během absence kosmonautů měla od 23. května připojen k přednímu uzlu bezpilotní loď Sojuz TM, která testovala nový systém sbližování Kurs. Před návratem posádky se bezpilotní loď Sojuz TM oddělila a její návratová část přistála na území Sovětského svazu.

Kosmonauti Kizim a Solovjov poté pracovali na Miru ještě 20 dní, během nichž dokončili první sérii vědeckých experimentů, připravili stanici na let v bezpilotním režimu a uložili do návratového modulu transportní lodi materiál určený k návratu na Zemi. Od stanice Mir se podruhé a definitivně oddělili 16. července 1986 a ještě během téhož dne přistál na Zemi. Celý let první posádky stanice Mir trval 125 dní a zahájil tak činnost první posádky na stanici Mir.

Druhá posádka se na Mir vypravila v únoru 1987.

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] M. Codr: O kosmických dnech a nocích, Práce, Praha 1987
[2] P. Lála, A. Vítek: Malá encyklopedie kosmonautiky, Mladá fronta, Praha 1982
[3] K. Pacner, A. Vítek: Půlstoletí kosmonautiky, Epocha, Praha 2008
[4] L. Brabcová: 4 jedinečné laboratoře na oběžné dráze - in: Panorama 21. století, ročník 2011, číslo 6
[5] články v časopisu Letectví a kosmonautika, ročníky 1986 a 1987
[6] http://www.lib.cas.cz/space.40/

-----
Příště: Letounová střela V-1; plánované zveřejnění: 26.3.2012.

Autor: Jan Sedláček | sobota 24.3.2012 6:00 | karma článku: 13,01 | přečteno: 1143x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/