Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruský kosmodrom Pleseck

Raketová základna a kosmodrom Pleseck se nachází asi 180 km jižně od přístavu Archangelsk v severní části evropského Ruska. Z tohoto kosmodromu byla vypuštěna i první československá družice Magion 1.

Pleseck je nejsevernější ruský kosmodrom (62,5°s.š., 40,3° v.d.) a je využíván pro vypouštění kosmických těles na oběžné dráhy se sklonem 65° a větším; družice s vysokým sklonem nelze z bezpečnostních důvodů vypouštět z kosmodromu Bajkonur. Přestože se jedná o nejčastěji používaný ruský kosmodrom - do roku 2008 se z něj uskutečnilo 1563 startů nosných raket - jsou informace o něm poměrně omezené. Je to dané zřejmě tím, že základna je využívána pro testování vojenských raket a jeho hlavním provozovatelem jsou Kosmická vojska Ruské federace. Střelecký sektor kosmodromu se otevírá na sever a cílový prostor pro testování vojenských raket je polygon na poloostrově Kamčatka.

Oficiální název základny je Pervyj gosudarstvennyj ispytatělnyj kosmodrom Ministěrstva oborony Rossijskoj Feděracii (1-GIK), když dříve byl znám pod označením Gosudarstvennyj naučno-issledovatelskij ispytatelnyj poligon (GNIIP); v šedesátých letech minulého století nesl krycí název Angara. Oficiální název základna získala nařízením prezidenta Ruské federace z 11. listopadu 1994. Výstavba základny jako prvního uskupení mezikontinentálních balistických raket byla zahájena 15. července 1957 na základě usnesení Ústředního výboru KSSS a Rady ministrů SSSR z ledna téhož roku. (15. červenec se každoročně slaví jako "Den kosmodromu Pleseck".) A v prosinci 1959 byla dokončena výstavba prvního odpalovacího stanoviště (rampa 41) a základna byla uvedena do operačního provozu. Vojenská základna pak sloužila pro mezikontinentální balistické rakety typu R-7 a R-7A, které byly později nahrazeny raketami typu R-16.

Začátkem roku 1963, v době kdy bylo na základně Pleseck připraveno 15 odpalovacích stanovišť pro rakety R-7, R-7A, R-16 a R-16A, se projevila nutnost zřídit kromě Bajkonuru další kosmodrom, z něhož by mohly startovat těžké družice, zejména pro vojenské účely. Proto byla v září 1963 nedaleko stávající vojenské základny zahájena výstavba kosmodromu a v později byly obě základny spojeny do jednoho celku pod názvem 53-j Naučno-issledovatělskij ispytatělnyj poligon (53-NIIP). V následujících letech nesl kosmodrom i jiná označení - přejmenováván byl prakticky při každé reorganizaci.
Souběžně s výstavbou vojenské základny a kosmodromu probíhala výstavba města Mirnyj, které poskytuje zázemí pracovníkům základny. Jeho budování začalo v roce 1960 na místě bývalé vesničky Plescy a Pleseck se již v době budování stal na základě usnesení ÚV KSSS "uzavřeným městem". (To znamená, že obyvatelé města podléhali vojenskému režimu, jejich pohyb byl omezen a pro každý vstup do města bylo třeba záskat patřičné povolení od vojenských úřadů.)

První úspěšný start nosné rakety z kosmodromu Pleseck proběhl 17. března 1966, kdy byla na oběžnou dráhu kolem Země vynesena družice Kosmos 112. Jednalo se o zpravodajskou družici typu Zenit-2, která prováděla fotografický průzkum (byla vybavena čtyřmi kamerami, z nichž každá mohla pořídit 500 snímků zemského povrchu s rozlišením detailů kolem 10 metrů. V oficiální zprávě o vypuštění družice se místo startu neupřesňovalo, ale západní pozorovatelé podle svých pozorování a vyhodnocení drah letu několika družic místo startu určili s poměrně velkou přesností. Jako první polohu "neznámého" kosmodromu určil anglický učitel fyziky G. E. Perry, který se svými žáky pravidelně sledoval rádiové vysílání sovětských umělých družic.

V průběhu několika let se využívání základny zintenzivnilo a do konce roku 1998 přesáhl počet startů nosných raket z Plesecku číslo 1500; nutno dodat, že "jen" 49 z těchto raket havarovalo. Počátkem sedmdesátých let se na kosmodrom Pleseck také přesunula část kosmických programů v rámci mezinárodní spolupráce - Interkosmos. V rámci tohoto projektu také z kosmodromu Pleseck odstartovala první československá družice (Magion 1), první bulharská družice (Interkosmos 1300-Bulgarija) a několik francouzských družic (programu Auréole a SRET).

Pro přípravu raket a jejich užitečného zatížení je dnes na základně k dispozici sedm montážních a zkušebních hal (MIK) a dvě stanice pro plnění pohonnými látkami a stlačenými plyny. Na kosmodromu je rovněž vybudována "továrna" na výrobu kapalného kyslíku a vodíku, který je největším podobným zařízením v celé Evropě. Pro dopravu mezi halami a odpalovacími stanovišti je k dispozici přes 600 km komunikačních tras, převážně železničních.
Na přelomu minulého a tohoto století se uvažovalo o možnosti přizpůsobit kosmodrom i pro pilotované lety, ale tato varianta padla po rozhodnutí o výstavbě nového ruského kosmodromu Vostočnyj, který z Bajkonuru pilotované lety převezme.

Ke kosmodromu Pleseck přísluší také letiště, které po rekonstrukci, zahájené v roce 2003, je schopné přijímat veškerou současnou vojenskou i civilní leteckou techniku. Vzletová a přistávací dráha byla budovaná s parametry, které umožní přistávání vícenásobně použitelných prvních stupňů nosných raket. Variantu návratu prvních stupňů na letiště rozpracovávali počátkem století v Chruničevovu kosmickém středisku pro rakety řady Angara.

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] P. Lála, A. Vítek: Malá encyklopedie kosmonautiky; Mladá fronta, Praha 1982
[2] B. Růžička, L. Popelínský: Rakety a kosmodromy; Naše vojsko, Praha 1986
[3] http://www.cosmoworld.ru/spaceencyclopedia/cosmodromes/index.shtml?plesetsk.html[4] http://www.lib.cas.cz/space.40/INDEX3.HTM

-----
Příště: Pilotované kosmické stanice; plánované zveřejnění: 10.12.2011.

Autor: Jan Sedláček | čtvrtek 8.12.2011 6:01 | karma článku: 14,31 | přečteno: 1879x
  • Další články autora

Jan Sedláček

NOAA zabránila SpaceX vysílat z oběžné dráhy

Agentura NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) zabránila přímému přenosu z druhého stupně nosné rakety Falcon 9, který v pátek 30. března vynášel na oběžnou dráhu deset družic Iridium-NEXT.

31.3.2018 v 8:01 | Karma: 23,13 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Nárůst extrémních meteorologických jevů

Nedávno zveřejněná aktualizace studie evropské organizace EASAC o změnách klimatu z roku 2013 obsahuje upozornění na nebezpečné trendy množství extrémních meteorologických jevů v Evropě.

23.3.2018 v 8:18 | Karma: 13,12 | Přečteno: 772x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Vzniknou Kosmické síly Spojených států?

V polovině března vyhlásil v San Diegu americký prezident Donald Trump, že by Spojené státy měly vytvořit novou vojenskou službu - Space Force (Kosmické síly).

21.3.2018 v 7:31 | Karma: 12,01 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Satelitní navigace potřebuje alternativu

V minulých dnech proběhla sdělovacími prostředky zpráva, že vojenské kruhy v USA jsou znepokojeny závislostí armádních složek na satelitních technologiích.

17.3.2018 v 7:14 | Karma: 13,68 | Přečteno: 489x | Diskuse| Věda

Jan Sedláček

Ostrý test ruské raketové střely

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, ve kterém oznamuje úspěšný test leteckého a raketového systému Kinžal.

13.3.2018 v 7:58 | Karma: 17,46 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

  • Počet článků 556
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/