Malé zamyšlení nad rokem mého blogu

29. 11. 2011 6:05:58
Prvního prosince uplyne právě jeden rok ode dne, kdy jsem na idnes.cz zveřejnil první článek svého blogu věnovaného především kosmonautice. A hlavně její historii.

Moje původní představa byla taková, že jednou týdně (pokud možno vždy v pondělí) zveřejním jeden článek, který se bude podrobněji věnovat určitému tématu z historie raketové techniky, astronomie, otázkám existenci mimozemského života a dalším, třeba i aktuálním oblastem. Prvotní představa byla, že těchto článků bude kolem stovky, což mělo vystačit zhruba na dva roky.

Později se ale začaly objevovat nové podněty pro zpracování a tak jsem rozšířil četnost publikování na dva články týdně. Zpravidla v pondělí a ve čtvrtek - pondělní článek byl "doladěn" o víkendu, čtvrteční článek získal osnovu také o víkendu a dopracován byl ve volných chvílích dalších dní. A tak se stalo, že za první půlrok, do 1. června 2011 bylo zveřejněno 44 článků, ale 1. prosince už bude zveřejněn článek stočtyřicátý. To je mnohem více, než byl původní záměr na dva roky.

Během léta jsem začal do blogu zařazovat přehled stručných informací ze současnosti kosmonautiky (první soubor byl zveřejněn 24. července a zahrnoval období od 1. do 20. července). Postupně získal tento přehled svoji podobu v tom, že za jeden den je vybráno maximálně deset událostí, z nichž každá je shrnuta do jedné věty. Výběr událostí provádím ze svého druhého blogu "Novinky z kosmonautiky" (http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/), ve kterém se snažím uvádět zprávy v mírně obsáhlejší podobě a hlavně: informace jsou aktualizovány (nejčastěji) dvakrát denně. Nutno přiznat, že i tento blog je pouze výběrem z přemíry informací, kterou jsou dnes aktuálně k dispozici na zpravodajských a jiných serverech. Malá odbočka: přestože je blog psán pouze v české verzi, našel si své pravidelné čtenáře zejména v Rusku (jichž je téměř tolik jako v Česku), ale i v USA.

Před napsáním této krátké stati jsem se podíval na to, co bylo napsáno před půl rokem v článku "Ohlednutí za půlrokem blogu" (http://jamsedlacek.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=194009) ohledně statistických údajů. Uvádí se tam, že nejúspěšnějšími dny "čtenosti" článků byl čtvrtek 14. dubna s 863 přístupy k článkům v průběhu jednoho dne a pondělí 30. května s 933 přístupy. Dnes mohu tato data opravit: nejvíce přístupů na články za jeden den bylo v úterý 27. září s 1787 přístupy a následován byl čtvrtkem 1. září s 1476 přístupy; na jeden tisíc a více přístupů za 24 hodin se dostaly ještě další tři dny. Ještě doplním celkové číslo - za prvních šest měsíců bylo zaregistrováno přes 30.000 přístupů k článkům, v dalších šesti měsících to už bylo téměř 80.000 přístupů - součtu sto tisíc bylo dosaženo 10. listopadu (345. den fungování blogu). Vzhledem k tomu, že články z oblasti vědy a techniky napatří mezi nejnavštěvovanější, myslím si, že blog zaujal a získal si své publikum - díky za to.

Ve zmíněném článku k půlroku blogu jsem napsal, že zveřejněné články představují přes 200 stran rukopisu. Dnešní rozsah již určitě přesáhne 600 stran - docela slušná porce ke čtení...

-----
Příště: Historická výročí - prosinec 2011; plánované zveřejnění: 30.11.2011.

Autor: Jan Sedláček | úterý 29.11.2011 6:05 | karma článku: 4.44 | přečteno: 400x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 261 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 447 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 111 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 595 | Diskuse
Počet článků 556 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1047
Důchodce z České Třebové, jehož dlouholetým koníčkem je kosmonautika a zejména její historie a historie souvisejících oborů (raketová technika, astronomie, astrobiologie). Ale sleduje i dění současné kosmonautiky - viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.com/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...